2 adet patlıcan1 adet domates
2 adet kuru soğan
3-4 adet biber
4 çorba kaşığı Orkide zeytinyağı
Tuz, karabiber
1 çay kaşığı şeker
Yarım demet maydanoz
Hamur için:
2,5 su bardağı un
1 yumurta sarısı
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım bardak su
4 çorba kaşığı margarin ve un
Türk mutfağında hamurişlerinin ayrı bir yeri vardır. Biraz da tarımsal faaliyetlerimizle ilgili bir durum sanırım. Nihayetinde tahılın bolca yetiştiği bir ülkede yaşıyoruz. Hal böyle olunca da mutfakta buğdaya, dolayısıyla hamurişlerine geniş bir yer ayrılıyor. Bizde böreğin, deyim yerindeyse binbir çeşidi yapılır. Benim favorim tabii ki annemin yaptığı Boşnak böreği. Farklı bir tarif isteyenler ise mercimekli ya da patlıcanlı böreği deneyebilirler. Bugün farklı bir börek denemek isteyeler için patlıcanlı börek tarifi yazıyorum. Patlıcanlı tarif için önce fırınımızı 200 derecede ısıtalım. Unu bir kaba koyup ortasına yumurta, zeytinyağı, tuz ve yarım bardak ılık su koyup hamurumuzu yoğurup, dinlendirelim. Patlıcanları küçük küçük doğrayıp tuzlu suda acısını alalım, daha sonra yıkayıp süzelim. Sıvı yağda ince kıyılmış soğanları kavuralım. Patlıcan ve çarliston biberi ilave ederek kavurmaya devam edelim. Patlıcanlar yumuşadıktan sonra domatesleri ilave ederek tuz, karabiber ve şekerle tatlandıralım. Son olarak maydanozu da ekleyip soğumaya bırakalım. Diğer yandan hamuru 2 parçaya ayıralım. Yuvarlak bir fırın kabını yağlayıp hamuru fırın kabı büyüklüğünde açalım. Margarini eritelim ve yarısını açtığımız hamura sürelim. Daha sonra hamuru rulo şeklinde bir şerit haline getirip, gül şeklinde saralım ve tekrar yuvarlak fırın kabımızın büyüklüğünde açalım. Hamurumuzu fırın kabımıza yerleştirelim. Üzerine patlıcanlı harcı serelim. Hamurun kalan yarısını da yukarıda tarif edildiği gibi açarak patlıcanlı harcın üzerini kapatalım. Böreğimizin üzerini yağlayıp önceden ısıttığımız fırında 40 dakika kadar pişirelim. Ilındıktan sonra servis yapalım. Afiyet olsun.
Çikolata soslu top kek
2 adet yumurta
1 su badağı toz şeker
Yarım su bardağı süt
1 su bardağı Orkide sıvı yağ
2 çorba kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 su bardağı un
Sos için:
80 gr. bitter çikolata
80 gr. çiğ krema
Bir kapta yumurta ve toz şekeri iyice çırpın. Ardından, süt, sıvı yağ, kakao, kabartma tozu ve vanilyayı ilave edip karıştırın. Unu yavaş yavaş ve karıştırarak katın. Hamuru, yağlanmış ve un serpilmiş küçük tart kalıplarına pay ederek dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 15-20 dakika pişirin. Bu arada sosu için bir kabın içinde kremayı bir taşım kaynatın. İçine bitter çikolatayı ilave edip karıştırın ve ocaktan alın. Sos sıcakken, fırından çıkardığınız keklerin üzerine döküp servis yapın. Afiyet olsun.
