4 adet alabalık5 çorba kaşığı Orkide sıvı yağ
1 adet limon
1 demet maydanoz
2 çorba kaşığı krema
1 yumurtanın beyazı
1 çorba kaşığı bal
Tuz, karabiber
Mucize bir besin olan balığı en az haftada bir kez yemek gerekiyor. Faydaları saymakla bitmeyen bu besin, vücutta tepeden tırnağa her noktaya faydalı olduğu gibi birçok hastalığı önlemede de oldukça etkili. Özellikle kalp rahatsızlıklarına karşı bir kalkan görevi görüyor. Düzenli olarak tüketildiği takdirde kalp hastalıkları riskini azalttığı gibi bağışıklık sistemini güçlendirdiği de bilinmekte. İçerdiği fosfor, sülfür, vanadyum gibi mineraller ile büyüme çağındaki çocukların büyümesini, dokuların iyileşmesini sağlıyor. Bunlardan başka, sağlıklı dişetleri ve diş yapısı oluşmasına yardımcı oluyor, cilt rengini güzelleştiriyor, saçların daha dayanıklı olmasını sağlıyor, kolesterolü düzenliyor vs... Balığın en fazla önem kazandığı nokta ise vücudun kendi üretemediği, sadece dışarıdan alarak temin ettiği Omega-3 yağ asitlerini barındırması. Bu yüzden "haftada en az bir kez balık" diyerek tarifimize geçiyorum. Alabalıkları ayıklayıp yıkayalım. Kuruladıktan sonra 2 çorba kaşığı sıvı yağda kızartalım. Maydanozu yıkayıp saplarını ayırdıktan sonra blendıra koyalım. Yarım limonun suyunu ekleyip karıştıralım. 3 çorba kaşığı Orkide sıvı yağ ekleyip karıştırmaya devam edelim. Krema, yumurta beyazı, tuz ve karabiberi ekleyip karıştıralım. Fırının ızgarasını ısıtalım. Balı susamla karıştıralım. Alabalığı ballı susamlı karışıma buladıktan sonra, fırın ızgarasında susam taneleri altın sarısı oluncaya kadar pişirelim. Daha sonra sos ile birlikte sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.
Patatesli poğaça
2 adet yumurta
1 çay bardağı süt
12 kahve fincanı un
300 gr. Orkide margarin
Yarım tatlı kaşığı tuz
İçi için:
1 çorba kaşığı margarin
1 adet kuru soğan
3 adet patates
1 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz, karabiber, kimyon
Üzerine: 1 adet yumurta akı
Tavada bir çorba kaşığı margarini eritip, küçük küçük doğranan soğanları pembeleştirin. Soğan pembeleşince salçayı ilave edin. Önceden haşladığınız patatesleri küçük küpler halinde kesin. Salçanın üzerine ekleyin. Tuzunu ve baharatını ayarlayıp, soğumaya bırakın. Hamur için bütün malzemeleri karıştırın. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edince 30 adet yuvarlak hazırlayın. Yuvarlakların her birini çay tabağı büyüklüğünde olacak şekilde elinizde yassılaştırın. Patatesli içten bir miktar hamurun ortasına koyun. Hamurun kenarlarını ortadan toplayarak, kapatın. Diğer tarafını yumurtanın akına bulayın. Ters çevirerek, hafif yağlanmış tepsiye dizin. 180 dereceli fırında üzerleri kızarana dek pişirin. Afiyet olsun.
