1 kg. parçalanmış tavuk6 adet taze soğan
2 adet haşlanmış mısır
3 adet acı kırmızı biber
Yarım su bardağı su
3 diş sarımsak
2 çorba kaşığı mısır tanesi
1 çay kaşığı kuru kekik
3 çorba kaşığı Orkide zeytinyağı
2 çorba kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber
Yarım su bardağı krema
Tavuk, mutfakta hanımların kurtarıcısı. Çeşit çeşit yemeklerin yapılabildiği, birçok sebzeyle uyum sağlayabilen tavuğu bir de mısır ile deneyin, bugün yazdığım tarifteki gibi... Mısırı, daha çok salatalarda kullanıyoruz ama meraklıları yemeklerde de değişik kombinasyonlar yaparak sofralarına taşıyor. Tavuk ile mısır da gerçekten uyumlu bir ikili. "Hem görüntü hem de lezzet açısından farklı olsun yemeğim" diyorsanız, mısırlı tavuk yahniyi de denemelisiniz. Bu yemek için malzeme listesindeki limonlardan ikisini sıkalım, üçüncüsünü yıkayıp kuruladıktan sonra sadece sarı kabuğunu uzunlamasına alacalı soyalım ve elde ettiğimiz etli kısmını ince dilimler halinde keselim. Taze soğanların beyaz kısımlarını iki parmak uzunluğunda doğrayalım. Yağı bir tavada kızdıralım. Tavuğu ilave edip nar rengini alıncaya kadar sık sık çevirerek kızartalım. Tuz, karabiber, soğan, limon dilimleri, yarım imon suyu ve kabuklu haliyle hafifçe dövülmüş sarımsak dişlerini ilave edelim. Sık sık karıştırarak orta ateşte 5 dakika pişirelim. Sos koyulaşınca yarım su bardağı su ilave edip 20 dakika daha pişirelim. Mısırı bir parmak eninde yuvarlak dilimler halinde doğrayalım ve tereyağında çevirerek kızartalım. Krema, mısır dilimleri, kalan limon suyu, kekik, 2 çorba kaşığı tane mısır ve kıyılmış biberi tavuğa ilave edelim. 5 dakika daha pişirip servis yapalım. Afiyet olsun.
Fıstıklı un helvası
125 gr. tereyağı
125 gr. Orkide margarin
3 çorba kaşığı Orkide sıvı yağ
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
4 su bardağı un
2 su bardağı esmer şeker
2 su bardağı su
Bir tencereye margarini, tereyağını, dolmalık fıstığı döküp, yağlar eridikten sonra hemen un ilave edin. Kısık ateşte sürekli tahta kaşık ile karıştırarak kavururken sıvı yağı ekleyin. Fıstıklar kızarıp un kavrulup güzel bir koku gelince, ocaktan alıp ara sıra karıştırarak ılıtın. Sonra üzerine esmer şekeri, soğuk suyu koyup tekrar ocağın üzerine alın. Kısık ateşte karıştırarak, suyunu çekip koyulaşıncaya kadar pişiri. Ocağın ateşini kapatarak kapağını örtüp, 5 dakika dinlendirin. Elin dayanabileceği ısıya gelince, ister kaşık ile isterseniz elinizle şekil verin. Daha sonra sıcak veya ılık olarak servis yapın. Afiyet olsun.
