1 bardak pirinç2 yemek kaşığı şehriye
2 su bardağı su
2 çorba kaşığı margarin
1 bardak kızartma yağı
2 adet orta boy patlıcan
Bir miktar nane
Tuz
Saray mutfağının demirbaşlarından biri de patlıcanlı pilav. Sultanların sofralarını süsleyen leziz ve göze hitap eden bu pilava isteğinize göre tavuk da ekleyebilir ve daha doyurucu bir hale getirebilirsiniz. Patlıcanlı pilav için öncelikle patlıcanları alacalı soyup fındık büyüklüğünde doğrayın. Sonra bu patlıcanları bol tuzlu suya atarak yarım saat bekletin. Sudan çıkarıp, parçalamadan sıkarak acı sularını çıkarın. Bol suda yıkayıp, süzülmeleri için bir kevgirde bırakın. Bir tavada kızartma yağını kızdırıp, kuruladığınız patlıcanları bu yağda hafif pembemsi bir renk alana kadar kızartın. Diğer taraftan pirinci ayıklayıp yıkayın. Üzerini geçecek kadar kaynar su koyup tuz ilave ederek, 20- 25 dakika ıslatın ve süzün. İki bardak suyu, tuzu ve margarini bir tencereye koyup kaynatın. Su kaynayınca pirinçleri ilave edip bir defa karıştırın ve önce kuvvetli, daha sonra kısık ateşte pirinçler suyunu çekinceye kadar kaynatın. Pilav suyunu çektikten sonra patlıcanları ilave ederek karıştırın. Yarım saat kadar dinlendirdikten sonra üzerine bir miktar nane ilave edip servis yapın. Afiyet olsun.
Halley pasta
5 yumurta
2 su bardağı şeker
2 çay bardağı sıvı yağ
2 çay bardağı süt
2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
4 su bardağı un
Sosu için:
3 su bardağı süt
6 yemek kaşığı kakao
5 yemek kaşığı şeker
Kreması için:
Yarım litre süt
7 yemek kaşığı un
1 tane yumurta
6 yemek kaşığı şeker
1 paket vanilya
100 gr labne peyniri
Üzerine: Hindistan cevizi
Kek için yumurtaları ve şekeri iyice çırpın; süt, vanilya ve sıvı yağ ekleyip tekrar çırpın. Unu ve kabartma tozunu ekleyip tahta kaşıkla karıştırın. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine hamuru boşaltın, önceden ısınmış 175 dereceli fırında keki pişirin. Bir yerde sos için gereken malzemeleri karıştırın. Soğuyan keki bardakla yuvarlaklara ya da bıçakla karelere kesin, sosa batırıp çıkarın ve buzdolabında 2 saat dinlenmeye bırakın. Krema malzemelerini, labne hariç bir tencerede iyice karıştırın ve muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Ardından labneyi de ekleyip karıştırın. Dolapta soğuyan kekleri enlemesine ortadan ikiye kesin, aralarına soğuyan kremadan koyun, pastacıkları bol hindistan cevizine bulayıp tekrar dolaba dinlenmeye alın. Dilediğiniz gibi süsleyip servis edin. Afiyet olsun.
