8 keçi ya da koyun paçası 2 yumurtanın sarısı
1 çorba kaşığı su
2 diş sarmısak
1 orta boy soğan
6 su bardağı su
Yarım çay bardağı limon Suyu
1 çay kaşığı kırmızı biber
2 çorba kaşığı Orkide ayçiçek yağı
1 çay kaşığı tuz
Hayvanların beyin, karaciğer, ıÜüböbrek, dil gibi iç parçaları sakatat olarak adlandırılıyor. Bunları yemek ya da yememek konusunda ise çeşitli rivayetler var. Ama aslında hayvani gıdaların en değerli bölümleri olmalarından dolayı yasaklanmaması gerektiğini düşününlerin sayısı çok. Bu noktada tek dikkat edilmesi gereken ise satın alınır alınyenmesi gerektiği. İyice sarılıp buzdolabına koyulursa ertesi gün de pişirilebilirler. Hamilelere ise önerilmediğini de belirttikten sonra terbiyeli paça çorbamızın tarifini yazalım. ıÜüÖnce, paçaların üstündeki kılları hafif ateşte ütüleyelim. Ütülenmiş paçaları bol suda yıkayalım. Büyük boy bir tencereye paçaları, suyu, soğanı, sarımsağı ve tuzu koyup, orta ateşte bir taşım kaynatalım. (Bu esnada bir delikli kepçeyle, üstte biriken köpükleri alıp atalım. Tencerenin kapağını kapatıp, çorbayı 4 saat pişirelim. Terbiyeyi hazırlamak için, genişçe bir tencereye su doldurup kaynatalım. Üstüne küçük bir kase oturtup, içine yumurta sarılarını, limon suyunu ve 1 çorba kaşığı suyu koyalım. Yumurta teli ile 2 dakika çırpalım. Kaynayan paça çorbasından iki su bardağı alıp, terbiyeye iyice karıştıralım. Tencereyi ateşten alıp, kaseyi içinden çıkararak, içindeki terbiyeyi kaynayan çorba tenceresine katalım. Bir kez karıştırıp, çorba tenceresini ateşten alalım. Çorbayı ısıtılmış bir servis kasesine boşaltıp servis yapalım. Afiyet olsun.
Aslan gözü helvası
2 su bardağı süt
1 su bardağı bal
1 su bardağı pirinç unu
1/2 su bardağı tuzsuz tereyağı
Badem, fıstık veya kaymak
Süt ve balı ayrı ayrı kaplarda hafif ısılı ateşte kaynatın. Bunu yaparken sütün kesilmemesine ve balın da ağdalanmamasına dikkat edin. Kaynamış sütü ve balı, sıcaklıklarını muhafaza etmeleri için hafif ısılı ateşte bekletirken, helvahane denilen dibi yuvarlak yayvan tencereye tereyağını koyup eritin. Sonra erimiş yağa pirinç ununu katın ve kıvamını buluncaya kadar karıştırın. Kıvama gelen pirinç ununa, sıcak haldeki sütü ve balı azar azar akıtarak ilave edin ve ara vermeden karıştırarak koyu bir hamur haline getirin. Hamur, emdiği yağı salmaya başlayıncaya kadar pişirmeye devam edin. İyice piştikten sonra helvayı içi yağlanmış bir bakır kaba dökerek, bastıra bastıra düzleştirin. Kaymakla beraber badem ya da fıstık ile üzerini süsledikten sonra, helvayı orta ısılı fırına koyup kızartın. Soğuduktan sonra servis yapın. Afiyet olsun.
