Yarım kg. yufka1 adet soğan
4 çorba kaşığı Orkide margarin
200 gr. kıyma
100 gr. mantar
2 adet havuç
1 su bardağı haşlanmış bezelye
2 diş sarımsak
Yarım demet maydanoz
Tuz, karabiber
1 adet yumurtanın sarısı
Yapımı kolay, lezzeti yerinde ve oldukça hafif olan sebzeli gül böreği ile bir öğününüzü kolaylıkla doldurabilirsiniz. Buz gibi bir ayran eşliğinde sunacağınız bu börek ile ağır yemeklere de kısa bir ara vermiş olursunuz. İsterseniz iç malzemesinde istediğiniz şekilde değişiklikleri yaparak damak tadınıza uygun hale de getirebilirsiniz. Sebzeli gül böreği için soğanı ince kıyıp, margarinle kavuralım. Üzerine kıymayı ekleyip, 2 dakika daha kavuralım. Mantarları temizleyip ince ince kıyıp, kıymalı harca ilave edelim. Mantarlar pişene kadar kavurmaya devam edelim. Sonra ocaktan indirelim. Ayrı bir kapta havucu rendeleyip 2-3 dakika haşlayalım. Haşlanmış bezelye ve havucu da kıymalı, mantarlı karışıma katıp, karıştıralım. Üzerine ince kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiberi ekleyip tekrar karıştıralım. Yufkaları üst üste koyup dörde bölelim. Büyük üçgen şeklinde kesilmiş yufkanın ortasına, 2 çorba kaşığı sebzeli harçtan koyalım. Elimizle yufkayı büzüştürerek bir araya toplayalım. Yufkanın bir ucunu etrafına dolayıp gül şekli verelim ve yağlanmış tepsiye dizelim. Üzerlerine 1 adet yumurta sarısını sürelim. Orta ısılı fırında, yufkalar pembeleşinceye kadar pişirelim. Sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.
Sargı burma
1 kilo un
250 gr. nişasta
1 paket kabartma tozu
1 adet yumurta
1 çay bardağı Orkide margarin ve sıvı yağ karışımı
Yarım fincan sirke, tuz
150 gr. ceviz
Ayrıca 125 gr. Orkide margarin
1 su bardağı sıvı yağ
Şerbeti için:
1 kilo toz şeker, su
Yarım limon
Bir kapta unun ortasını havuz şeklinde açın. İçine yumurta, yağ, kabartma tozu, bir fiske tuz ve sirkeyi katın. Bu karışıma su ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin ve 5 dakika dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar ayırın. Nişasta ile açabildiğiniz kadar ince yufkalar açın. Arasına dövülmüş cevizi serpin. Yufkayı oklavaya dolayarak büzün. Oklavadan çıkarıp tepsiye dizin. 125 gr. margarin ile yarım su bardağı sıvı yağı iyice eriterek sargı burmaların üzerine dökün. Yarım saat bekletin daha sonra fırına sürün. Kızarınca fırından çıkartın. Şeker, limon suyu ve şekerin üzerine çıkıncaya kadar suyu bir tencereye koyup kaynatın. Soğumuş sargı burmaya ılık şerbeti döküp, servis yapın. Afiyet olsun.
