• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın

CANAN DÜZDOL

Fasulye pilaki

canan.duzdol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 29 Haziran 2010
Yarım kg. fasulye
10 adet arpacık soğan
3 diş sarımsak
3 adet havuç
3 adet patates
1 adet sarı ve kırmızı biber
1 adet domates
1 yemek kaşığı salça
1 adet limon
4 su bardağı su
1 çay bardağı Orkide sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker

Fasulye pilaki, mutfak kültürümüzün vazgeçilmez tariflerinden. İyi bir tat ve kıvam yakalamak için dermason fasulyeyi tercih etmek isabetli olacaktır. Sıcak havalarda soğuk olarak tüketebileceğiniz bu yemek için önce fasulyeleri bir gece öncesinden ıslatalım, tencereye 4 bardak suyun içine koyup 25-30 dakika haşlayalım. Fasulyeler yumuşayınca ateşten alalım ve suyunu süzdürelim. Bir tencereye 1 çay bardağı sıvı yağı koyduktan sonra sarımsakları küçük küçük doğrayıp tencereye atalım. Sarımsakları kavuralım, 3 adet havucu küp küp doğrayıp, sarımsakların üzerine 10 tek arpacık soğan ile birlikte ilave edelim. Hepsini kavururken, renkli biberleri, 3 adet patatesi küp küp doğrayalım ve tencereye atarak 2-3 dakika hepsini karıştırarak kavuralım. Bir adet domatesin kabuğu soyup onu da küp küp doğrayalım, bir yemek kaşığı salçayı ilave edip karıştırmaya devam edelim. Doğradığımız biberleri ve domatesi de tencereye koyalım. Haşlanmış olan fasulyelerimizin tamamını da tencereye ekleyip dilediğimiz kadar tuzunu da atalım. 1 adet kabuğu soyulmuş limonu dilimleyerek tencereye atıp üzerine 4 su bardağı sıcak su ekleyerek tencereyi 20 dakika orta ateşte kaynamaya bırakalım. Pilakimiz piştikten sonra soğumaya bırakalım, sosu ile birlikte ılık veya soğuk olarak servis yapalım. Afiyet olsun.

Peynirli zeytinli poğaça

1 çay bardağı Orkide sıvı yağ
125 gr. Orkide margarin
1 paket kuru maya
Yarım çay bardağı ılık su
Yarım çay bardağı süt
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Alabildiği kadar un
İç harcı için:
100 gr. kaşar peynir
1 kase siyah zeytin
100 gr. beyaz peynir

Karıştırma kabına yumuşamış margarini alıp karıştırın. Üzerine yumurtanın akını döküp, unu ekleyip harmanladıktan sonra bir kasede mayayı, ılık suyu, ılık sütü karıştırıp eritin. Sonra karıştırma kabına döküp, tuzunu, şekerini koyup, aldığı kadar un ilave ederek kulak memesi kıvamına getirin. Yoğurduktan sonra hamuru 10 dakika nemli bir bezle dinlendirin. Dinlenen hamuru küçük bezelere bölüp, çay tabağı büyüklüğünde avuç içerisinde açın. İçine rendelenmiş kaşar peyniri, beyaz peyniri ve doğranmış zeytinleri koyup, iki ucunu birleştirip, parmak uçlarıyla bastırarak yapışmasını sağlayın. Yağlanmış fırın tepsisine yan yana dizip üzerine yumurta sarısını fırça yardımıyla sürelim. Susam, çörek otu, seçeneklerinden istediğinizi serpin. Sonra 180 derecelik fırında kızarıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.