500 gr. dana veya tavuk kuşbaşı2 çay bardağı arpa şehriye
5- 6 dal taze soğan
3 yeşil biber
3 domates
4 çorba kaşığı Orkide sıvı yağ
1 çay kaşığı toz şeker
1,5 su bardağı su
Tuz, karabiber
Güveçte yemek pişirmek, uzun zaman alan bir iş. Ancak güveçte pişen yemeğin lezzetine de doyum olmuyor. Bu usulde yemek yapanlar, genellikle civardaki fırınlardan birine vererek pişiriyor yemeğini, ama isterseniz ocağınızda da pişirebilirsiniz, güvece zararı olur mu diye endişe etmeyin. Tek yapmanız gereken güveci ilk aldığınızda güzelce yağlamak.. Yemek pişirirken kapağı tencereye hamurla yapıştıranlar da var ama alüminyum folyo da işinizi görecektir. Bugün size güveçte, yaz sebzeleriyle yapılan bir yemek tarifi yazıyorum. Güveçte şehriyeli yaz türlüsü için soğan ve biberleri ayıklayıp yıkadıktan sonra küçük küçük doğrayalım. Domateslerin kabuklarını soyup küp şeklinde keselim. Tencerede 2 çorba kaşığı yağı kızdırıp etleri ilave edelim ve rengi dönene kadar kavuralım. Soğan ve biberleri ekleyip suyunu çekene kadar kısık ateşte kavuralım. Daha sonra domates, tuz, biber, toz şeker ve üzerini örtecek kadar su ekleyip etler yumuşayana kadar pişirelim. Gerekirse sıcak su ekleyebilirsiniz. Kalan yağ ile şehriyeyi kavuralım. 1,5 su bardağı su ve tuz ekleyelim. Şehriyeler tamamen suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirelim. Şehriyeyi güvecin dibine yayalım. Ortasına etleri yerleştirelim. 200 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirelim. Sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.
Kabaklı börek
3 adet kabak
5 çorba kaşığı Orkide sıvı yağ
1 adet patates
2 adet yumurta
1 su bardağı süt
50 gr. Orkide margarin
3 adet yufka
1 demet maydanoz
Tuz, karabiber
2 çorba kaşığı beyaz peynir
Üzerine:
Susam ve çörekotu
Böreğin iç malzemesi için, kabakların kabuğunu kazıyıp rendeleyin. Soğanı doğrayıp 2-3 çorba kaşığı sıvı yağda pembeleştirin. Ardından kabağı ilave edip ara sıra karıştırarak 3-4 dakika kavurun. Tuzunu ve karabiberini ayarlayın. İyice soğuduktan sonra 1 adet yumurtayı ve 2 çorba kaşığı ufalanmış peyniri ekleyin. Maydanozu da ince doğrayıp ilave edin. Kalan sıvı yağı eritilmiş margarinle karıştırıp içine çırpılmış yumurtayı ve 1 su bardağı sütü ekleyip tekrar çırpın. İlk yufkayı düz bir zemine serip üzerine sütlü karışımdan sürün. Kabaklı harcı yufkanın yarısına yayın ve gevşek bir rulo halinde sarın. Kendi etrafında döndürerek yuvarlayın. Börekleri yağlanmış tepsiye dizelim, kalan sütlü karışımı böreklerin üzerine dökün. Susam ve çörekotunu serperek, önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında pişirin. Sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun.
