500 gr dana kıyma2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 kahve fincanı ince bulgur
1 büyük soğan
1 adet yumurta
2 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çorba kaşığı biber salçası
1 su bardağı konserve bezelye
4-5 adet patates
2-3 diş sarımsak
Yeteri kadar tuz
Kızartmak için Orkide sıvı yağ
Bulgur, 4 bin yıldır tüketilen bir besin maddesi. Anadolu insanının sofrasında da önemli bir yeri var. Tıp dünyasında son zamanlarda yapılan araştırmalar bu değerli besin maddesinin son derece önemli olduğunu ortaya koydu. Bulguru hafife almamak gerekiyor, çünkü belirtildiğine göre bağırsaklarda kanser riskini büyük oranda azaltıyor. Ayrıca besin değeri ve vitaminler açısından son derece zengin. Hamile kadınlar için de önerilen bulgurun, bebeğin anne karnında sağlıklı büyümesine büyük katkı sağladığı ifade ediliyor. Folik asit açısından ne kadar zengin olduğu da ne yazık ki toplumda yeterince bilinmiyor. O yüzden bulgur tüketimimize özen göstermemiz gerektiğinin bir kez daha altını çizmek istedim. Bugün yazacağım tarif bulgur ağırlıklı değil gerçi ama bu bilgiler yine de paylaşmaya değer. Gelelim bugünkü yemeğimize. Bulgurlu köftemiz için kıyma, bulgur, rendelenmiş soğan, nane, kimyon, karabiber ve tuzu karıştırıp yoğuralım. Küçük köfte şeklinde yuvarlayıp yağda kızartalım. Patatesleri küp şeklinde doğrayalım ve kızartalım. Bir tavaya 2 kaşık sıvı yağ koyduktan sonra doğranmış sarımsakları ve salçayı kavuralım, 2-3 su bardağı su ile ezelim. Tepsideki köftelerin üzerine dökerek pişirelim. Patates ve bezelyeleri de ilave ederek 2- 3 dakika daha pişirdikten sonra servis yapalım. Afiyet olsun.
Elmalı kurabiye
Dört buçuk su bardağı un
250 gram margarin
2 çorba kaşığı yoğurt
1 çay bardağı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
İçi için:
3 adet elma
2 tatlı kaşığı tarçın
3 çorba kaşığı toz şeker
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
1 çay kaşığı toz karanfil
1 çay bardağı kuru üzüm
Üzerine pudra şekeri
Unu eleyin. Ortasına oda sıcaklığındaki margarini, yoğurdu, pudra şekerini, kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyin. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerine nemli bir bez örtüp beklemeye bırakın. İçi için elmaların kabuklarını soyup, rendeleyin. Diğer malzemeleri ekleyip kısık ateşte pişirin. Hamuru 3 eşit parçaya bölün ve merdaneyle yuvarlak açın. Her yuvarlaktan üçgen şekiller kesin. Üçgenlerin geniş kenarına ılınmış harçtan yayıp, rulo yaparak sarın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmiş 180 C fırında pembeleşene kadar pişirin. Fırından çıkarınca üzerlerine pudra şekeri serperek servis yapın. Afiyet olsun.
