2 kemer patlıcanı1 su bardağı Orkide sıvı yağ
3-4 dal taze soğan sapı
3-4 dal maydanoz
1-2 diş sarımsak
150 gr. küçük mantar
1,5 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz, karabiber
Nefis bir tada sahip olan İstanbul usulü patlıcan yemeği için öncelikle patlıcanları yıkayıp saplarını keselim. Uzunlamasına ortadan ikiye kesip etli kısımlarını bıçakla çizelim ve içlerine tuz serpelim. Acısının çıkması için 15 dakika bekletelim. Daha sonra yıkayıp iyice kurulayalım. Sıvı yağı tavada kızdırıp patlıcanları kızartalım ve kağıt havlu üzerine alalım. Diğer yandan patlıcanların iç kısımlarını çıkarıp küçük küçük doğrayalım. Taze soğan saplarını, maydanozu ve sarımsakları temizleyip kıyalım. Doğradığımız patlıcan içlerine ekleyip karıştıralım. Mantarları temizleyip ince ince doğrayalım. Bir tavada tereyağını eritip mantarları ekleyelim. Tuz ve karabiber ilave edip hafifçe kavuralım. Hazırladığımız soğanlı karışımı ve rendelenmiş kaşar peynirini ilave edip karıştıralım. 1-2 dakika sonra ateşten alalım. Fırın tepsisini hafifçe yağlayalım. Patlıcanları tepsiye dizip ortalarını iç malzemeyle dolduralım. Üzerlerine zeytinyağını gezdirelim. Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında 10 dakika pişirelim. Soğuduktan sonra ince kıyılmış maydanoz ile servis yapalım. Afiyet olsun.
Üzümlü dilimler
1,5 su bardağı un
125 gr. Orkide margarin
3 çorba kaşığı esmer şeker
Üzeri için:
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı soğuk su
100 gr. beyaz çikolata
1 su bardağı karışık siyah ve yeşil üzüm
200 gr. bitter çikolata
Hamur için un, oda sıcaklığındaki margarin ve esmer şekeri mikserle çırpın. Elde ettiğiniz hamuru dibine yağlı kağıt serdiğiniz kare şeklindeki kek kalıbının içine yayın. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında pembeleşene kadar pişirin. Fırından çıkarıp soğumaya bırakın. Tavaya aldığınız toz şekeri kısık ateşte eritin. Eriyince içine soğuk suyu ekleyip karıştırın ve katılaşması için bir kenara alın. Diğer tarafta beyaz çikolatayı benmari usulü eritin. İçine katılaşan şekeri ekleyip karıştırın. Çikolatayı ve şekeri birbirine yedirin. Bu karışımı pişen hamurun üzerine boşaltın. Üzümlerin yarısını üzerine yerleştirin ve soğumaya bırakın. Bu arada bitter çikolatayı benmari usulü eritin. Üzümlerin üzerinde gezdirin. Kalan üzümleri de çikolatanın üzerine serpiştirin. Soğuyunca dilimleyerek servis yapın. Afiyet olsun.
