1 kg koyun budundan orta yağlı kuşbaşı et Yarim demet kıyılmış dereotu
1 su bardağı sıcak su
1 su bardağı soğuk su
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı kekik
2 çorba kaşığı tereyağı veya margarin
4 adet küp küp doğranmış domates
4 adet doğranmış soğan
5 adet halka doğranmış sivri biber
Yarım kg un
Yufkalı sac kebabı için saca (eğer sacınız yoksa tavada da yapabilirsiniz) yağı ve soğanı koyup etler suyunu çekinceye kadar pişirelim. Sivri biberleri ekleyip biraz karıştırdıktan sonra domatesleri ilave ederek biraz daha karıştıralım. Sıcak suyu, baharatları ve dereotunu ekleyip kaynamaya bırakalım. Kapağını kapatarak servise sunmadan önce 10 dakika dinlendirelim. Un, su ve tuzu iyice çırpın, yarım saat dinlendirelim. Saçı biraz tereyağıyla yağladıktan sonra, bir kepçe bulamaçtan saça dökelim. Tavayı sallayarak bulamacı yayalım. Altını üstünü pişirip servis tabağına alalım. Yufkaların arasına sac kebabı koyarak servise sunalım. Afiyet olsun.
Elmalı toppare
2 adet yumurta
250 gr. paket pişirilmiş tereyağı
2 yemek kaşığı çırpılmış yoğurt
1 su bardağı toz şeker
2 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
4-5 su bardağı un
İçine:
5 adet kabuğu soyulmuş elma
Yarım su bardağı toz şeker
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
2 tatlı kaşığı tarçın
Şerbet için:
3 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı su
Biraz limon suyu
Üzerine Hindistan cevizi
Elmaları soyun ve rendeleyip şekerle güzelce haşlayın. İyice suyunu çekince cevizleri ve tarçını ilave edip ocağı kapatın. Şerbeti için şekeri ve suyu tencereye koyup 5 dakika kaynatın ve soğumasını bekleyin. Eritilmiş tereyağı, yumurta, yoğurt ve şekeri birlikte mikserle karıştırın. Daha sonra vanilya, kabartma tozu ilave edilip unu da yavaş yavaş katarak elinizle yoğurun. Kulak memesi kıvamında ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar un ilave edin. (Yaklaşık 4-5 su bardağı) Daha sonra biraz bekletip ceviz büyüklüğüne parçalar koparın. Top top ayırdığınız hamuru merdane ile açarak ortalarına elmalı harçtan koyun. Sonra kapatıp ters çevirin ve fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında altı kızarana kadar pişirin ve üzeri kızarmadan çıkarın. Sıcaken soğuk şerbetin içine atın ve heme çıkarın. Daha sonra Hindistan cevizine bulayın. İyice bulandıktan sonra tabağa ya da herhangi bir kutuya dizerek üzerini kapatın ve buzdolabında bekletin. İyice soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
