1 adet ufak balkabağı 1 adet kereviz
1 adet pırasa
2 diş sarımsak
6-7 adet arpacık soğanı
4 adet domates
Yarım limon suyu
1 adet şalgam
2 çorba kaşığı un
2,5 su bardağı tavuk suyu
1 adet tavuk göğsü
Tuz, kırmızı pulbiber, karabiber, kekik
4 yemek kaşığı tereyağı
1 adet kabak
Tam b,r kış yemeği olan başkabağı güveç için kıÜüabağın sap kısmından yuvarlak bir kapak keselim. Çıkan kapağı kenara koyup çekirdeklerini ve liflerini temizleyelim. Kabağı bir fırın tepsisine yerleştirdikten sonra içini dolduracak kadar kaynar su ekleyelim. Sonra ayırdığımız kapak kısmını üzerine kapatıp yumuşayıncaya kadar yaklaşık 2 saat pişirelim . Piştikten sonra suyunu bir kepçe ile alalım. Dış kabuğuna zarar vermeden büyük bir kaşıkla kabağın içini çıkartalım ve bu içleri miksere koyup püre yapalım Listemizdeki tüm sebzeleri küp şeklinde doğrayalım. Bir tencerede tereyağını kızdırıp arpacık soğanlarını bütün olarak pembeleştirelim. Pırasaları ve sarımsakları ilave edip ara sıra karıştırarak 5 dakika hafif ateşte yumuşayıncaya kadar pişirelim. Unu ilave edip karıştırarak köpürene kadar 2 dakika pişirelim. Tavuk suyunu, doğranmış tavuk göğsünü ve kabak püresini ayrı bir tencereye koyalım. Küp küp doğrayıp suya koyduğumuz kerevizleri süzüp, tuz, pulbiber ve karabiberle birlikte tencereye ilave edelim. Kaynadıktan sonra 20 dakika hafif ateşte pişirelim. Kereviz sapları ve şalgamları da katıp 20 dakika daha pişirelim. Domates, kabak küpleri ve kekiği ilve edip 10 dakika pişirelim. Ocaktan alınca limon suyunu ilave edelim. Güvecin içine doldurarak servis yapalım. Afiyet olsun.
Susamlı açma
4,5 su bardağı un
Yarım paket yaşmaya
2 çorba k. toz şeker
1 tatlı k. tuz
1 su b. süt
Yarım çay bardağı Orkide sıvı yağ
1 yumurta
2 çorba kaşığı susam
Ilık su
Tereyağ
Yumurta sarısı
Susam
Karıştırma kabına 4.5 su bardağı unu alın. Ortasına havuz açarak yarım paket yaşmaya ilave edin. Mayanın üzerine 1 yumurtayı kırın. Üzerine 1 su bardağı süt ve yarım çay bardağı sıvı yağı ilave edin. Hamurun içine 2 çorba kaşığı susam ilave edin ve hamur malzemesini karıştırın. Hamuru 14 adet bezeye bölün. Daha sonra her bezeyi elinizle tereyağı sürerek yuvarlak olarak çok ince olacak şekilde açın. Daha sonra açma hamurunu rulo şeklinde sarın. Rulo sardığınız hamurun bir ucundan tutarak halka şekline getirin. Açmaları fırın tepsisine dizin. Üzerine yumurta sarısı sürün. Yumurta sarısının üzerine susam serpin. Susamlı açmanın mayalanması için 15 dakika bekletin. Daha sonra önceden ısıtılmış olan 180 derecelik fırında pişirin. Afiyet olsun.
