• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın

CANAN DÜZDOL

Havuçlu patates soslu bonfile

canan.duzdol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10 Aralık 2010
12 büyük patates
900 g sığır bonfilesi
6 dilim pastırma
2 m pamuk ipliği
2 çorba kaşığı Orkide sıvı yağ
Tuz, karabiber
500 g havuç
2 yumurta sarısı
75 g taze krema
2 çorba kaşığı nişasta
35 g galeta unu
Hindistan cevizi rendesi
2 yeşil soğan
Yarım demet dereotu
Yarım demet maydanoz
250 g tereyağı
İri tuz
2 tatlı kaşığı limon suyu

Bugün Almak mutfağına has bir yemek tarifi paylaşıyorum sizinle. Bu mutfağın baş malzemesi patates. Bugünkü yemeğimiz de yaklaşık 2 kg patates ile yapılıyor. Tarif şöyle: Patatesleri soyalım ve yelpaze şeklinde keserek soğuk suda bekletelim. Eti yıkayıp kurulayalım. Bonfileyi, her dilimi 3 cm kalınlığında ve 7 cm çapında olacak şekilde 6'ya bölüp pastırmaya saralım ve iplikle bağlayalım. Sıvı yağı tavada kızdıralım. Bonfileyi altlı üstlü birer dakika kızartalım. Eti tavadan çıkartıp bir tabağın üstüne koyalım ve tuz, biber ekelim. Üstünü örtüp serin bir yere bırakalım. Havuçları soyup dilimleyelim, tuzlu suda 20 dakika haşlayalım. Sonra havuçları mikserde püre haline getirelim. Yumurta sarıları, taze krema, galeta unu ve nişasta ile karıştıralım. Hindistan cevizini, tuz ve biberini ayarlayalım. Soğan ve maydanozu kıyalım, dereotunun yapraklarını koparalım. Fırını 200 derecede ısıtalım. Tereyağın yarısını eritelim. Patatesleri bir fırın kabına oturttuktan sonra üzerlerine fırça ile tereyağı sürelim, iri tuz serpiştirelim. Daha sonra fırına verelim. Yaklaşık 70 dakika pişirelim. Bir tepsinin yarısını hafif yağlayalım, öbür yarısına folyo döşeyelim. Havuç püresini sıkma torbasına dolduralım, tepsinin yağlı tarafına 12 uzun şerit sıkalım. Etleri folyonun üstüne koyalım üzerine de tereyağı parçaları oturtun. 175 dereceli fırında, patatesli tepsinin üstündeki raya oturtalım ve eti 12 dakika kızartalım. Kalan tereyağını eritelim ve soğanları sote edelim. Yeşilliği ilave edip limon suyu damlatalım. İpliği sökelim ve havuç püresi, patates, sos ve taze yeşil fasulye ile servis yapalım. Afiyet olsun.

Çikotop

3 adet elma
500 g pötibör bisküvi
100 g ceviz
1 paket toz çikolata sos
Üzerine:
1 su bardağı dövülmüş ceviz

Elmaların kabuklarını soyup rendeleyin. Bisküvileri kırıp cevizleri dövün. Elma ile bisküvi ve ceviz rendelerini karıştırıp yoğurun. Yoğurduğunuz karışımdan istediğiniz büyüklükte toplar hazırlayın. Çikolata sosu pişirip ılıtın. Hazırladığınız topları çikolata sosa bulayıp servis tabağına alın. Üzerine dövülmüş ceviz veya Antep fıstığı serpin. Buzdolabında 2 saat beklettikten sonra servis yapın. Afiyet olsun.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.