400 gram kıyma2 dilim ekmek
1 adet soğan
2 yumurta
4 patates
2 çorba kaşığı süt
2 çorba kaşığı domates salçası
Orkide sıvı yağ
1 çay bardağı su
2-3 dal maydanoz
Tuz, karabiber
Patates püresi ve köftenin muhteşem uyumu denebilecek bir yemek olan Hasan Paşa köftesinin tarifi şöyle: İlk olarak ekmek içini ufalayalım, soğanı rendeleyelim. Kıymaya ekmek içi, soğan, 1 yumurta, tuz ve karabiber ekleyip iyice yoğuralım. Karışımdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayalım. Ortalarını parmağımızla bastırarak hafif çukurlaştıralım. Çukur bölümleri üste gelecek şekilde, yaptığımız tüm köfteleri tepsiye dizelim. 1 çorba kaşığı sıvı yağı üzerlerine gezdirdikten sonra 210 derecede ısıtılmış fırında yakkaşık 25 dakika pişirelim. Diğer yandan patatesleri yumuşayıncaya kadar haşlayalım. Kabuklarını soyup geniş bir tencerede ezerek püre haline getirelim. 1 çorba kaşığı sıvı yağ, 1 yumurta, tuz, karabiber ve sütü ilave edip 5 dakika karıştırarak kısık ateşte pişirelim. Daha sınra patatesli karışımla köftelerin çukur kısımlarını dolduralım. Domates salçasını 1 çay bardağı suyla karıştırıp köftelerin üzerine döktükten sonra, köfteleri üzerleri kızarıncaya kadar pişirelim. Kıyılmış maydanozla süsleyip sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.
Bulgurlu yeşil mercimek salatası
1 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı iri bulgur
4 adet yeşil soğan
1 adet havuç
1 tutam maydanoz
1 adet kırmızıbiber
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet limon
Tuz, karabiber, pulbiber
Bir kase içerisine bulgurları alıp, bir parmak mesafe olacak kadar üzerine kaynar su döküp, haşlayın. Yeşil mercimeği de yıkayıp, üzerine sıcak su koyup, kaynatın. Koyu renkli su çıktıktan sonra çıkan suyu döküp; tekrar sıcak su koyup, taneleri kabuklarından ayrılmayacak şekilde haşlayın. Üzerine soğuk su döküp soğuttuktan sonra, süzgeç içerisine alıp süzülmeye bırakın. Demlenmeye bıraktığınız bulgurun ağzını açıp soğuması için ara sıra karıştırın. Haşlanmış olan havuçları küp küp doğrayın. Kırmızı biberi de aynı şekilde doğradıktan sonra, yeşil soğanı ve maydanozu da doğrayın. Bir karıştırma kabının içinde yeşil mercimeği, bulguru ve doğradığınız diğer malzemeleri dökün. Üzerine limon suyunu sıkıp, zeytinyağını dökün. Tuzunu, karabiberini, pulbiberini ekleyip hepsini iki kaşıkla karıştırarak harmanlayın. Büyük bir servis tabağın içerisine yeşil otlardan koyup, üzerine salatayı döküp servis yapın. Afiyet olsun.
