1 tane tavuk biftek 1 adet büyük soğan
1 çay bardağı sıvı yağ
1 adet orta boy karnabahar
2 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı kekik
1 çorba kaşığı salça
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1/2 adet limon suyu
Karnabaharın hoş ve lezzetli bir şekli olan tavukulu terbiyeli karnabahar için incecik doğranmış soğanı hafif yağda pembeleştirelim. İçine minik minik doğradığımız tavuk parçalarını atalım ve 15 dakika pişirelim. Bu esnada farklı bir tencerede parçalanmış karnabaharı 20 dakika kadar haşlayalım. Kavrulan tavuğun içine salçamızı ekleyelim. Biraz da salça ile kavuralım. Daha sonra 3 su bardağı sıcak su ekleyelim. Haşlanmış karnabaharı da içine koyalım. Bir taşım kaynattıktan sonra bir tavada bir çorba kaşığı sıvı yağ içinde unumuzu kavuralım. Kavrulan unu karnabaharın içine yavaş yavaş salalım. Hafif karıştırdıktan sonra içine kekik, karabiber, kimyon ve limon suyunu ekleyelim. Bir taşım kaynatalım. Daha sonra ocağın altını kapalım. Afiyet olsun.
Kelebek pasta
Pasta hamuru için:
10 yemek kaşığı pudra şekeri
180 g margarin
3 adet yumurta
1 çay kaşığı vanilya
1 su bardağından biraz fazla un
1 yemek kaşığı kakao
Üstü için:
1 ölçü beyaz pasta cilası
Yarım ölçü yumurtalı pasta cilası
4'te 1 ölçü yumurtasız badem hamuru
İlk olarak yağla şekeri birlikte krema haline gelene dek karıştırın. Yumurtaları kırıp yedirin. Un, kakao ve vanilyayı da eleyip karışıma katın. Üç parmak yüksekliğinde 20-22 cm yüksekliğinde bir kek kalıbını yağlayıp unlayın ve karışımı içine boşaltın. Orta ısılı bir fırında 45 dakika pişirin. Kalıptan çıkartıp telin üzerinde soğutun. Pastayı ortadan keserek iki üçgene ayırın. Üçgenin sivri köşelerinden birer parça kesin. Kesik köşeleri ortada birleştirin. Kelebeğin iki kanadından köşeli birer parça kesip çıkartın. Hazırladığınız beyaz pasta cilasıyla her iki pastanın üzerini kaplayın. Bir kağıt üzerinde badem hamuruyla kelebeğin gövdesini ve başını yapın ve üzerine biraz reçel sürün. Yarım ölçü yumurtalı pasta cilası yapın. İçine eritilmiş çikolata katıp renklendirin. Birazını ayırıp bademli hamurun üzerine dökün. Kalan çikolatalı pasta cilasını yağ kağıdından yapılan torbaya koyun. Sıkmak için ucunu biraz kesin. Kanatların üzerine sıkıp ince uçlu bir telle 8 bölüme ayırın. İki kanadı ortası birleşik olarak bir tepsiye koyun. Ortasına bademli gövdeyle başı yerleştirin. İki ince teli boynuz gibi kıvırıp önce reçele sonra çikolataya batırın ve başın iki yanına geçirin. Üzerini dilediğiniz şekilde süsledikten sonra servis yapın. Afiyet olsun.
