4 adet büyük boy kereviz3 su bardağı su
1 adet limonun suyu
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 adet soğan
2 adet havuç
1 çay bardağı pirinç
1 çay bardağı bezelye
1 demet dereotu, tuz
Kış sebzesi denince akla gelen ilk gelenlerden biri kereviz. Keskin kokusu ve aroması nedeniyle çok sevildiği söylenemese de faydaları saymakla bitmez. Örneğin kuvvetli bir uyarıcıdır; sinirleri yatıştırır. Karaciğere, akciğere faydalıdır. Sapı, yaprağı ve kökü ile her şekilde kullanılan bu sebzenin, kaynatılarak içildiği takdirde mide rahatsızlıklarına geldiği de biliniyor. Bu yüzden ne yapıp edip en azından 2 haftada bir sofranızda kerevize yer açın. Gelelim yemeğimize: İki su bardağı suyu bir tencereye koyup kaynatalım ve limon suyunu suya ekleyelim. Kerevizlerin kabuklarını kalınca soyup, bu suda yaklaşık olarak 10 dakika haşlayalım. Ardından sudan çıkartıp ikiye bölelim ve ortalarını oyalım. Buradan çıkan kısımları küp şeklinde doğrayıp kenara alalım. Zeytinyağını tavaya koyup piyazlık doğradığımız soğanı ve küp doğradığımız havuçları 5 dakika kavuralım. Kenardaki kerevizleri de ekleyip 5 dakika daha kavuralım. Pirinçleri 10 dakika haşlayıp kavurduğumuz sebzelere ekleyelim. Haşlanmış bezelyeleri ve tuzu da ilave edelim. Kerevizleri bir tencereye yerleştirip hazırladığımız içi ortalarına dolduralım. Üzerlerine su ekleyip pişirelim. Ilındıktan sonra dereotu ile süsleyerek servis yapalım. Afiyet olsun.
Bisküvi pastası
Yarım kg muz
Yarım litre süt
Yarım kg bisküvi
5 çorba kaşığı pudra şekeri
Sos için:
2 yumurta
Yarım su bardağı toz şeker
2 çorba kaşığı kakao
1 paket kakaolu bisküvi
1 su bardağı sıcak su
Süslemek için:
İri dövülmüş ceviz
2 çorba kaşığı krema
Bisküvileri kırın. Yarım litre sütü ılıtıp pudra şekerini ilave edin. Ilık şekerli sütü bisküvilerin üzerine boşaltıp bisküvileri çatalla ezin. Muzları dilimleyip, bisküvi karışımına ekleyin ve çatal yardımıyla ezin. Bisküvi karışımının muzla iyice bütünleşmesini sağlayın. Bir kalıba temiz bir naylonu ya da streç folyoyu serin. İçine bisküvi pastası harcını boşaltın. Kaşıkla iyice bastırın. Buzdolabında birkaç saat bekletin. Bu arada çikolata sosunu hazırlayın. Yumurtalarla toz şekeri çırpın. Ayrı bir kapta kakaolu bisküviye sıcak suyu kakaoyu ekleyip, ezin. Yumurtaları kremayı da ekleyip mikserle çırpın. Bisküvi pastasını dolaptan çıkarıp ters çevirin. Üzerindeki naylonu alıp pastayı dilimleyin. Dilimlerin üzerine sos, krema, muz dilimleri ve arzuya göre iri dövülmüş ceviz serpiştirip, servis yapın. Afiyet olsun.
