6 orta boy kereviz 2 buçuk su bardağı su
2 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı limon suyu
1 büyük boy soğan
3/4 demet maydanoz
1/4 demet dereotu
1/3 su bardağı pirinç
250 gram kıyma
Yarım tatlı kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı margarin
Kereviz dolması için öncelikle kerevizleri ayıklayıp baş kısımlarını biraz keselim. Kabuklarını soyalım ve kenar kalınlığı yarım santimetre olacak şekilde içlerini oyalım. Tencereye suyu, tuzu ve limon suyunu koyup kaynatalım. Kararmamaları için kerevizleri bu suya atalım ve 20 dakika haşlayalım. Diğer yandan soğanı soyup yıkayalım ve ince ince doğrayalım. Maydanoz ve dereotunu ayıklayıp ince ince kıyalım. Pirinci yıkayıp, süzelim. Soğan, maydanoz, dereotu, pirinç, kıyma, tuz, karabiber, çeyrek bardak su ile yağı karıştıralım. Hazırladığımız içi, haşlanmış kerevizlere dolduralım ve yayvan bir tencereye dizelim. Kerevizlerin haşlandığı suyu 2 su bardağına tamamlayıp ısıttıktan sonra bu suyu dolmaların üzerine dökelim. Kapağı kapatıp yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 1 saat pişirelim. Yumurtayı ayrı bir kapta kalan limon suyu ile iyice çırpalım. Dolmaları suyun içinden alıp, servis tabağına yerleştirelim. Yumurta- limon karışımına dolmanın suyundan birkaç kaşık koyup ılıtalım. Bu karışımı tencereye azar azar eklerken, dolmanın suyunu sürekli karıştıralım. Kaynayınca ocağı kapatalım ve dolmaların üzerinde gezdirdikten sonra yemeğimizi servis edelim. Afiyet olsun.
Kaşık pastası
4 yumurta
4 fincan şeker
4 fincan un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 paket piknik büskivi
2 poşet kremşanti
Kreması için:
3 su bardağı süt
4 çorba kaşıgı un
6 çorba kaşığı şeker
1 paket vanilya
2 çorba kaşığı kakao
Kaşık pastası için öncelikle ıÜüyumurtayla şekeri iyice çırpın. Ardından unu, vanilyayı ve kabartma tozunu ekleyin. Bu karışımı yağlanmış bir tepsiye dökün ve 180 derecelik fırında yaklaşık 15 dakika pişirin. Çıkardıktan sonra soğumaya bırakın, ortadan bir ip yardımı ile 2'ye ayırın. Sonra bir borcam tepsiye taban oluşturacak şekilde koyun. Diğer yandan krema malzemelerini bir tencereye alıp orta hararetli ateşte pişirin. Yarısını taban halinde koyduğunuz kekin üzerine boşaltın ve piknik bisküvileri boşluk bırakmayacak şekilde dizin. Kalan kremanın tamamını dökün. Daha sonra kekin diğer yarısını elinizle ufalayarak tepsiye yerleştirin. Son olarak krem şantiyi bir spatula yardımıyla sürdükten sonra dilediğiniz şekilde süsleyerek pastanızı servis yapın. Afiyet olsun.
