Yarım kg yağsız kıyma 100gr sarı mercimek
1 adet orta boy patates
2 adet soğan
Yarım su bardağı pirinç
4 kuru kara erik
4 kuru kayısı
3 adet cevizin içi
2 adet kaynamış yumurta
1 adet çiğ yumurta
Karabiber, tuz, safran, pulbiber
Kayısı, erik gibi değişik malzemelerin içinde olduğu farklı bir köfte çeşidi olan Tebriz köftesi için ilk olarak; mercimeği yarı yarıya sulu kalacak şekilde kaynatalım. Mercimeğin içinde yıkanmış patatesi kabuğuyla kaynatalım; suyunu süzüp saklayalım. Daha sonra mercimek ve patatesi ayrı ayrı kaplarda püre haline getirelim. Pirinci az su ile suyunu çekene kadar kaynatalım, hafif diri bırakalım. Diğer yandan soğanı rendeleyelim ve kıymaya karıştıralım. Kıyma, soğan, pirinç, patates, mercimek, tuz, baharatları ve çiğ yumurtayı iyice yoğuralım ve bu karışımdan köfteler hazırlayalım. Köfteleri ikiye bölelim. Tencerenin dibine yağ ve doğranmış soğanı koyup kavuralım, biraz safran ekleyelim. Soğan pembeleşince yağın bir kısmını ayırarak bir kaba koyalım. Yağa, doğranmış domates ve biber salçası ekleyip salçayı pişirelim. Üstüne, önceden ayrımış olduğumuz mercimek suyunu ekleyelim. Kaynayınca iki bardak su ekleyip tekrar kaynatalım. Kaynarken köfteleri oyalım; içlerine sıcak suda bekletilmiş erik, kayısı, kaynamış yumurta ve kavrulmuş soğanı yerleştirelim. Daha sonra köfteyi top haline getirelim. Son olarak köfteleri kaynayan suya koyalım ve ara sıra çevirerek; köfte sertleşene kadar pişirelim. Sertleşince alalım ve sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.
Patates ve havuçlu börek
3 adet yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı yoğurt
2 çorba kaşığı Hindistan cevizi
3 adet haşlanmış havuç
5 adet haşlanmış patates
3 adet yufka
2 çorba kaşığı Orkide sıvı yağ
2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz, karabiber
Patatesli ve havuçlu börek için bir adet yumurta, süt, yoğurt ve Hindistan cevizini boza kıvamı alana dek çırpın. Ayrı bir kapta havuç ve patatesi püre yapıp, karıştırın. Tuz ve karabiber ilave edin. Fırın tepsisini yağlayın. Yufkalardan birini büzerek, tepsiye göre yerleştirin. Üzerine sütlü karışımdan gezdirin. Diğer yufkaları da aynı şekilde üst üste dizin. En üste patates ve havuç püresini yayın. Kalan iki adet yumurtayı derin bir kapta iyice çırpın. Kaşar peynirini yumurtalara ilave ederek karıştırın. Karışımı, pürenin üzerine yayın. Şerit halinde kestiğiniz havuçlarla üzerini süsleyin. 180 dereceli fırında 45 dakika pişirip, sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun.
