1 kg mezgit Yarım su bardağı un
50 g rendelenmiş kaşar peyniri
250 g tereyağ
3 adet yumurta
100 g galeta unu
Maydanoz
Tuz, karabiber
Balığı pek çok farklı stilde pişirebiliriz ancak tavada balığın tadı bir başka oluyor. Her ne kadar sağlık açısından düşünüldüğünde cazip olmasa da bu stilde pişen balık daha bir lazzetli oluyor sanki. (Ya da bana öyle geliyor) Tavada balık pişirmenin bazı püf noktaları var. Unlama, dikkat edilmesi gerekenlerin başında geliyor. Çünkü balığın lezzetini ciddi anlamda etkiliyor. Peki doğru olan nedir? Hemen söyleyelim; un mutlaka elenmelidir. Çünkü unlamanın amacı, balığın lezzetli etinin kızgın yağda kavrulmasını önlemektir. Un fazla gelirse ya da unda topaklanma varsa balığın da lezzeti bozulur. O yüzden unu mutlaka elemeli; balık üzerindeki fazla unu da silkerek fazlalığı almalısınız. Yağın, aşırı kızgın veya yanmış olmamasına da özen gösterirseniz balığınızı mükemmel bir tat ile sofranızda koyabilirsiniz. Gelelim yemeğimize... Balık pane için mezgitlerimizi fileto şeklinde hazırlayalım. İyice yıkadıktan sonra kurumaya bırakalım. Daha sonra üzerlerine tuz ve biber serpelim. Yumurtaları bir kapta çırpıp rendelenmiş kaşar peynirini ilave edelim ve iyice karıştıralım. Tuz ve biberlenmiş filetoları, önce beyaz una, ardından da kaşarlı yumurtaya ve son olarak da galeta ununa bulayıp tavada kızgınlaştırılmış tereyağına atalım. Dilerseniz ayçiçek yapı da kullanabilirsiniz. Her iki tarafı da koyu sarı bir renk alıncaya kadar kızartalım ve daha sonra servis yapalım. Afiyet olsun.
Bavarua
2 bardak süt
3/4 bardak toz şeker
15 g jelatin
1 bardak krem şanti
Yarım paket şekerli vanilya
1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
1 silme yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tuzsuz yeşil fıstık
3 yumurta sarısı
Şeker, un, yumurta sarısı, limon kabuğu ve vanilyayı bir tencereye koyup iyice karıştırın. Sıcak sütü azar azar katarak yedirin. Sonra da krem şantiyi katın. Ateş üzerinde devamlı karıştırarak kaynama derecesine kadar pişirin Jelatini 10 dakika soğuk suda bekletin, sonra da suyunu süzüp kremaya katın. Ara sıra karıştırarak soğutun. Bir puding kalıbını yağlayıp, kıyılmış yeşil fıstık ve toz şeker serpin. Kremayı içine boşaltın ve buzdolabında dondurun. Kalıbı önce sıcak suya batırın ve yarım dakika sonra da yuvarlak bir tabağa ters çevirin. Ahududu veya kayısı salçasıyla servis yapın. Dilediğiniz şekilde süsledikten sonra servis yapın. Afiyet olsun.
