4 tavuk göğsü1 kase ince doğranmış ıspanak
Yarım kase ufalanmış beyaz peynir
1 çorba kaşığı Orkide zeytinyağı
1 çay bardağı krema
4-5 dal maydanoz
Sos için:
3 çorba kaşığı Orkide margarin
2 çorba kaşığı mısır unu
1,5 su bardağı tavuk suyu
1 çorba kaşığı sirke
Tuz
Ispanaklı tavuk dolması için ilk olarak maydanozları ince ince kıyalım. Kıydığımız maydanozları ıspanak ve peynirle karıştıralım. Tavuk göğüslerinin arasına cep açalım ve hazırladığımız peynirli karışımla dolduralım. Tavuk göğüslerinin açılmasını önlemek için kürdanla sabitleyelim. Diğer yandan zeytinyağını teflon tavada kızdıralım. Hazırladığımız tavuk dolmalarını kızgın yağda arkalı önlü kızartalım. Kızarttığımız tavuk dolmalarını kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını süzdürelim ve geniş bir tencereye yerleştirelim. Ayrı bir tavada margarini eritip mısır ununu ekleyelim. Sürekli karıştırarak pişirip ateşten alalım. Sıcak tavuk suyu ile sirkeyi azar azar dökerek ilave edelim. Düzgün bir karışım oluncaya kadar karıştıralım. Kısık ateşte koyu bir sos haline gelinceye kadar pişirelim. Sosu tavuğun üzerine gezdirip tencerenin kapağını kapatalım ve orta ateşte 20 dakika pişirelim. Krema ile kıyılmış maydanozu ekleyip karıştıralım ve ateşten alalım. Kapağı kapalı olarak beş dakika dinlendirdikten sonra sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.
Açma
8 kişilik
600 gram un
1 su bardağı ılık su
1 adet yumurta
1 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
40 gr. maya
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı Orkide sıvı yağ
2 çorba kaşığı Orkide margarin
Süslemek için: Çörek otu
Unu bir kaba ekleyin ve ortasını havuz gibi açın. Bir çorba kaşığı toz şekeri, bir tatlı kaşığı tuzu, bir su bardağı sıvı yağı, bir su bardağı yoğurdu ve bir adet yumurtanın akını unun ortasına koyup bir su bardağı ılık su içinde erittiğimiz mayayı da una ekleyin. Malzemelerin hepsini özleşene ve kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edene dek yoğurun. Hamurdan küçük parçalar koparıp elinizde yuvarlayıp bastırın. Yuvarlak hale getirdiğiniz hamurun içine bir miktar margarin koyun. Yağ dışarı taşmayacak şekilde sarın. İki elinizin arasında uzunlamasına yuvarlayarak, bir karış uzunluğunda bir hamur haline getirin. Bu hamura düğüm atar gibi bir şekil verin. Yağlanmış tepsiye dizin. Açmaların üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin. 150 dereceli fırında üstü kızarana dek pişirin. Afiyet olsun.
