600 gram hamsi3-4 dal maydanoz
100 gram çekilmiş ceviz içi
100 gram galeta unu
2 çorba kaşığı zeytinyağı
7 adet defne yaprağı
1 adet limonun suyu
1 kahve fincanı su
1 tatlı kaşığı toz şeker ve tuz
Hamsi dolma için ilk olarak hıÜüamsileri temizleyip kılçıklarını çıkaralım. Yıkayıp süzelim ve kağıt havlu üzerine alalım. Maydanozu temizleyip kıyalım. Maydanoz, ceviz, galeta unu ve 1 tutam tuzu bir kasede karıştıralım. 8 hamsiyi küçük küçük doğrayıp cevizli karışıma ilave edelim ve karıştıralım. Hamsileri ikiye açıp içlerini cevizli karışımla dolduralım ve kapatalım. Fırın kalıbına, hamsilerin açık kısımları üste gelecek şekilde yan yana dizerek sıkıca yerleştirelim. Balıkların aralarına defne yapraklarını da dik olarak yerleştirip üzerine zeytinyağı gezdirelim. Toz şekeri, limon suyunda eritip balıkların üzerine gezdirelim. Suyu ilave edip 1 tutam tuz serpelim. Üzerini alüminyum folyo ile kaplayıp önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 15 dakika pişirelim. 15 dakikanın sonunda folyoyu çıkaraşım ve 5 dakika da folyosuz olarak pişirelim. Daha sonra fırından alarak servis yapalım. Afiyet olsun.
Sünger tatlısı
500 gram şeker
1 kg su
2 tatlı kaşığı limon suyu
5 adet yumurta
Yarım su bardağı irmik
3/5 su bardağı pirinç unu
1 yemek kaşığı margarin
Yarım su bardağı yeşil fıstık
Sünger tatlısı için şıÜüeker ve suyu tencereye koyup 5 dakika kaynatın. Üzerine limon suyunu ekleyip 1-2 taşım kaynattıktan sonra ocaktan alın. Diğer tarafta yumurtaların sarı ve beyazlarını ayırın. Beyazlarını, mikser ile çırparak katı kar haline getirin. Sarılarını daha sonra beyazlara ekleyin ve yavaşça karıştırın. İrmiği başka bir kapta pirinç ile karıştırın, bu karışımı çırpılmış yumurtanın üzerine serperek hepsini birden karıştırın. Tepsiyi yağlayın ve hamuru, ucuna 1 santimetre çapında huni takılmış hamur torbasına veya yağlı kağıttan hazırlanmış külaha doldurun. Hamuru tepsiye, yarım limon büyüklüğünde ve koni şeklinde aralık bırakmadan sıkın. Önceden ısıtılmış orta sıcaklıktaki fırında pembeleşinceye kadar (yaklaşık 30 dakika) pişirin. Fırından çıkan tatlıları kenarlı bir tepsiye aralık bırakmadan dizin ve şurubu üzerine gezdirin. Kapağı kapalı, orta ateşte kaynatarak tatlıların şurubu çekmesini ve şurubun koyulaşmasını sağlayın. Ara sıra kaşıkla şuruptan alarak tatlıların üzerine gezdirin. Soğuttuktan sonra servis tabağına alın. Üzerine dövülmüş fıstığı serperek servis yapın. Afiyet olsun.
