Çeyrek bal kabağı1 tane soğan
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Bir miktar kuru biber
Kırmızı toz biber
1 tutam şeker
Tuz
Balkabağını genellikle tatlı ya da börek için kullanıyoruz. Ama bugün farklı bir şekilde sofranıza koyabilmeniz için balkabağı yemeğinin tarifi paylaşıyorum. Yeri gelmişken kısaca faydalarının da altını çizelim. Balkabağı, magnezyum bakımından çok zengin. Bu, kasların düzenli işleyişi için önemli bir rol taşır. Ayrıca içerdiği sağlıklı yağlar sayesinde iltihaplanmayı azaltır, damarları güçlendirir ve trigliseriti düşürür. Turuncu rengi nedeniyle beta karoten bakımından da çok zengin. Onun bu özelliği de kalp hastalıkları ve kansere sebep olan DNA zararını önlüyor. Gelelim yemeğimizin tarifine. Öncelikle kabağımızın kabuğunu soyalım. Daha sonra kibrit kutusu genişliğinde ve kibrit kutusundan biraz daha ince biçimde doğrayalım. Tencereye yağı koyalım. Doğradığımız kabakların yarısını tencerenin içine dizelim. Doğradığımız soğanı, sarımsağı, kuru biberleri koyalım. Daha sonra kalan kabağı tencereye dizelim. Üzerine bir tutam şeker ve kırmızı toz biberi ekleyelim. Tenceremizin kapağını kapatıp ocağa koyalım. Yaklaşık 5 dakika sonra kontrol edelim. Eğer kabağımız suyunu salmamışsa göz kararı su ekleyelim. Yaklaşık 20 dakika sonra tuz ekleyip 5 dakika sonra ocaktan alalım ve servis edelim. Afiyet olsun.
Limonlu pasta
10 yemek kaşığı tepeleme un
1 çay kaşığı karbonat
1 bardak çekilmiş ceviz
150 gram Orkide margarin
2 su bardağı pudra şekeri
5 adet yumurta
1 kahve fincanı limon suyu
1 kahve fincanı su
2 çay kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
Kreması için:
1 bardak süt
4 yemek kaşığı tepeleme toz şeker
1 yemek kaşığı un
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı rendelenmiş limon kabuğu rendesi
Unla karbonatı birlikte eleyin. Ceviz ve limon kabuğu katın. Porselen bir kapta yağı iyice ezin ve pudra şekerini koyup iyice karıştırın. Yumurtaları teker teker kırıp karışıma yedirin. Su ve limon suyuyla unlu karışımı da kattıktan sonra 24 cm çapında yağlanmış ve kağıt yayılmış bir tepsiye veya kalıba boşaltın. Orta ısılı fırında 45 dakika pişirin. Kalıbı ters çevirerek pastayı çıkartın. Kağıdı sıyırın ve soğuması için bir tel ızgara üzerine oturtun. Diğer yandan kremayı hazırlayın. Krema için un, şeker ve yumurtayı bir tencereye koyun. Telle karıştırarak sıcak sütü azar azar katıp yedirin. 10 dakika karıştırarak pişirin. Limon rendesi koyup ateşten indirin. Sonra yağı katın. Hazırladığınız kremayı sıcak olarak kekin üzerine dökün, soğuduktan sonra servis yapın. Afiyet olsun.
