1 tutam arapsaçı
1 tutam ebegümeci
1 tutam ısırgan otu
1 tutam cibes
1 tutam gelincik otu
4 adet ince taze soğan
1 adet havuç
1 adet küçük boy paprika
2 diş sarımsak
5 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz ve karabiber
Her mevsimde farklı bir otun yetiştiği Ege'de mutfağın demirbaşı da otlar. Hem başlı başına yemek olarak hem de salata şeklinde sıklıkla kullanılıyor. Bugün yazdığım tarif, Ege'nin türlü otlarından oluşan bir yemeğe ait. Dilediğiniz otları ekleyip dilediklerinizi çıkartarak kendi damak tadınıza uygun hale getirebileceğiniz bu yemeğin tarifi şöyle: Bütün otları ayıklayıp iyice yıkadıktan sonra küçük parçalar halinde doğrayalım. Taze soğanı iri iri doğrayalım. Havucu rendeleyelim. Paprikayı ve sarımsağı da küçük parçalar halinde doğrayıp hazır edelim. Arapsaçını, hem ağır kokusunu almak hem de diriliğini öldürmek için önceden, 5 dakika kadar haşlayalım. Daha sonra zeytinyağını tavaya koyup ısıtalım. Kızınca önce taze soğanı ve paprikayı biraz çevirip ardından sarımsağı ekleyelim ve hepsini beraber çevirelim. Ardından otları fazla ara vermeden ve arapsaçından başlayarak tavaya atıp çevirmeye devam edelim. Çevirirken 1 kaşık zeytinyağı ilave edip orta ateşte kavurmaya devam edelim. Bu kavurmada esas olarak arapsaçını almalıyız zira en zor pişecek olan odur. Dolayısıyla eğer başta iyi haşlamamış isek arapsaçını pişireceğiz diye diğer otların pişme süresini geçirebiliriz. Arapsaçını kontrol ederek tuz ve biberimizi ilave edelim ve sıcak servis yapalım.
Katmer poğaça
1 su bardağı süt
1 çay bardağı Orkide sıvı yağ
1 yumurta
20 gram yaşmaya
2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı toz şeker
Aldığı kadar un
Arasına:
75 gram tereyağ
100 gram beyaz peynir
Katmer poğaça için mayayı, ılık suyla eritin. Ilık süt, sıvı yağ, tuz, şeker, yumurta akı ve un ile ele yapışmayacak yumuşaklıkta bir hamur yoğurun ve mayalanmasını beklemeden 8 parçaya ayırın. Daha sonra her parçayı tabak büyüklüğünde açıp, üzerine yumuşak tereyağından ince bir tabaka halinde sürün. Hamurları üst üste dizerek, her parçada aynı işlemi tekrarlayın. En üsttekine ise yağ sürmeyin. Üst üste dizilmiş hamurları fazla ezmeden yavaş yavaş 60-70 santim çapına gelinceye kadar büyütün. Sigara böreği sarar gibi kesip, arasına peynir koyarak sarın. 30-40 dakika mayalandırıp, üzerine yumurta sarısı sürün ve 180 derecede üzerleri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.