• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
CANAN DÜZDOL

Biberiyeli kuzu sarması

canan.duzdol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 27 Mart 2011
1 adet kuzu budu
1 tatlı kasığı biberiye
1 adet soğan
1 kahve fincanı mısırözü yağı
1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz içi
3 adet haşlanmış havuç
Tuz, karabiber
Bağlamak için: Pamuk ipliği
Sos için:
1 kahve fincanı mısırözü yağı
3 diş sarımsak
1 çorba kaşığı salça
1 kahve fincanı sirke
1 çay bardağı su
Tuz, karabiber

Biberiyeli kuzu sarmasının biraz zahmetli bir yemek olduğunu söyleyebiliriz ancak hem görüntüsü hem de lezzetini göz önüne alarak bu zahmete değeceğini de ifade etmek gerek. Yemeğimizin tarifi şöyle: Kuzu budunu kemiğinden sıyırıp bütün olarak açalım. Soğanı rendeleyip tuz, karabiber, 1 tatlı kaşığı biberiye ve 1 kahve fincanı mısırözü yağı ile karıştırıp, etin üzerine sürelim. Daha sonra etin üzerine bıçakla çentikler atıp bir kenarına ceviz içi ile dilimlediğimiz havucu koyalım ve rulo şeklinde saralım. Pamuk ipliği ile de iyice bağlayalım. Sarmamızı hafif yağlı tencerede yaklaşık 5 dakika sürekli çevirerek hafif kızartalım. Diğer yandan da pişirme sosunu hazırlayalım. Tavaya mısırözü yağını, salçayı, dövülmüş sarımsağı, 1 kahve fincanı sirkeyi, suyu, tuzu ve karabiberi ilave edip bir taşım kaynatalım. Kızarttığımız kuzu rulosunu yağlanmış bir fırın kabına alıp üzerine hazırladığınız sosu gezdirelim. Kızgın fırında yaklaşık 90 dakika pişirelim. Pişerken kurumaması için de ara ara, sostan kaşıkla alıp üzerine gezdirelim. Piştikten sonra dilimleyerek servis yapalım. Afiyet olsun.

Böğürtlenli granita

80 gram toz şeker
160 ml su
1 tatlı kaşığı limon suyu
270 gram böğürtlen

Böğürtlenli granita için küçük bir sos tenceresinin içine toz şekeri ve suyu koyun. Toz şeker tamamen eriyip, sos hafifçe fokurdamaya başladığında ocağın altını kapatın. Daha sonra üzerine limonu ekleyin. Bir kaşık yardımıyla sosu birkaç dakika karıştırın ve iyice soğuyana kadar bekletin. Diğer yandan böğürtlenleri, el blendırıyla püre haline getirin. Soğuyan şerbetle bu püreyi karıştırın ve tel süzgeçten geçirin. Karışımı plastik veya çelik bir saklama kabına koyun ve kaşığın sırtıyla üzerini düzleştirin. Kapağını kapatın. Saklama kabını derin dondurucuya yerleştirin ve en az 2 saat kadar bekletin. Bu sürenin sonunda derin dondurucudan çıkardığınız granitayı bir çatal yardımıyla kenarlardan içeri doğru harmanlayın. Çok fazla karıştırmamaya dikkat edin. kabı tekrar dondurucuya koyun. En az 3-4 saat daha dondurucuda bekletin. Ama bu süre içinde çatalla karıştırmaya devam edin. Ve bardaklara paylaştırarak servis yapın. Afiyet olsun.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.