Hamur için: 5 bardak un
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
Çorba için:
1 yemek kaşığı biber salçası
1 bardak haşlanmış nohut
1 yemek kaşığı margarin
12 bardak su
Karabiber
Tuz
Mantı içi için:
250 g yağsız kıyma
1 adet kuru soğan
1 çay kaşığı pul biber
Karabiber
Tuz
Kızartmak için:
Orkide sıvı yağ
Adana mantısı için ilk olaak mantının içini hazırlayalım. Mantı içini hazırlamak için kıymaya rendelenmiş soğan, pul biber, karabiber ve tuz ekleyip yoğuralım. Diğer yandan 5 bardak unu tepsiye koyalım, ortasını havuz şeklinde açalım. Yumurta, tuz ve az su koyarak yumuşak bir hamur tutalım. Hamuru yufkadan kalın açıp büyük kareler halinde keselim. Ortasına kıyma koyup her bir yufka karesini önce üçgen şeklinde katlayalım, daha sonra da iki ucunu ters yöne çevirerek mantının üstüne döndürüp gül şekli verelim ve kızgın yağda mantıları kızartıp bekletelim. Çorba sosu için margarini tencereye koyup salçayla birlikte 3 dakika boyunca kavuralım. Üstüne 12 bardak su koyalım, önceden haşlamış olduğunuz nohutları da içine atalım. Çorba sosunu 15 dakika kaynatıp mantıları atalım. 15 dakika da mantılarla birlikte kaynattıktan sonra sarımsaklı yoğurtla servis yapalım. Afiyet olsun.
Karamelli Şambalı
1 çay bardağı toz şeker
1 su bardağı irmik
1 su bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardağı un
Şerbet için:
2 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker
Üzerine:
Badem ya da fındık
Bademli Şambalı tatlısı için öncelikle bir tencereye şekerin yarısını koyup, şeker sulanıp renk değiştirene kadar kavurun. Şekerin rengi kahverengileşmeye başlayınca yarım su bardağı su ekleyin ve ağdalaşana kadar ocakta bırakın. Karamelleştiğinde içine kalan 1,5 su bardağı suyu ve şekerin kalanını ilave edin. Yeterli süre ocakta tuttuktan sonra bir kenarda soğumaya bırakın. Başka bir kapta şeker ve yoğurdu karıştırıp içine un ve irmiği de ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra kabartma tozunu ve vanilyayı da ilave ederek çırpın. Küçük bir fırın kabını yağlayın şeker ve un serpiştirin. Hamuru boşalttıktan sonra üzerine iri dövülmüş fındık serpiştirip, önceden 200 derecede ısıtılmış fırına koyun. Fırından çıkarır çıkarmaz şerbeti üzerine dökün. Ardından üzerini tercihinize göre badem ya da fındık ile süsleyerek servis yapın. Afiyet olsun.
