500 g dana kuşbaşı3 adet soğan
2 diş sarımsak
3 çorba k. Orkide sıvı yağ
1 tatlı k. toz kırmızı biber
1 çorba k. pulbiber
1 tatlı k. sirke
1 tatlı k. un
3 adet doğranmış domates
2 defne yaprağı
2 kırmızı dolmalık biber
2 çorba kaşığı süt
2 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
Tuz, karabiber
Macar gulaşı için eti karabiberle tatlandıralım. Soğan ve sarımsağı soyalım. Soğanları 8'e bölüp sarımsağı ince ince dilimleyelim. Büyük bir tencereye sıvı yağı alalım; soğan ve sarımsağı kavuralım. Kavurduktan sonra tencereden alalım. Aynı tencerede eti de kavuralım ve daha sonra saldığı suyu bir kaseye aktaralım. Ardından soğan ve sarımsağı da tekrar etin yanına alıp üzerlerine pulbiber ve kırmızı toz biberi de ekleyelim. Sonra sirkeyi de ilave edelim. Tenceredeki karışımı tuz ile tatlandırdıktan sonra etin saldığı suyu ekleyelim. 3 adet doğranmış domates ile yarım litre su ilave edelim. Son olarak defne yaprağını da ilave ettikten sonra tencerenin kapağını kapatıp 1 saat kadar kısık ateşte pişirelim. Diğer yandan biberleri ikiye bölüp çekirdeklerini ayıkladıktan sonra yıkayalım ve 2 santim büyüklüğünde küpler halinde doğrayalım. 45 dakika sonra biberleri de ilave edelim. Gulaşı tuz ve karabiberle tatlandıralım. Unu sütle karıştırdıktan sonra gulaşa ekleyelim. Maydanozu gulaşın üzerine serpelim ve servis edelim. Afiyet olsun.
Kolay kazandibi
8 su bardağı süt
4 yemek kaşığı pirinç unu
4 yemek kaşığı mısır nişastası
2 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
8 yemek kaşığı pudra şekeri
Bir tepsiye pudra şekeri serpiştirerek, kısık ateşin üzerine oturtun ve karıştırarak erimesini sağlayın. Şekerin rengi kahverengiye dönünce tepsiyi ateşten alın. Süt ve toz şekeri bir tencereye aktarıp, orta ısılı ateşe koyun. Başka bir kasede pirinç unu ve nişasta 2 su bardağı su ilave ederek, iyice karıştırın ve kaynamaya başlayan şekerli süte azar azar ekleyin. Kısık ateşte, muhallebi kıvamını alana dek karıştırmaya devam edin. Vanilyayı da ekledikten sonra birkaç dakika daha pişirip ocaktan alın ve henüz sıcakken mikser ile 5 dakika çırpın. Tepside karamelize olan şekerin üzerine muhallebiyı boşaltıp, buzdolabına koyun. İyice sertleşinceye kadar bekletip ertesi gün dilimleyin. Bir spatula yardımıyla çevirerek rulo yaptıktan sonra servis edin. Afiyet olsun.
