• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
CANAN DÜZDOL

Karışık yaz dolması

canan.duzdol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 29 Temmuz 2011
400 g yağlı kıyma
500 g pirinç
4 baş kuru soğan
1-2 baş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı biber salçası
10 dolmalık biber
10 dolmalık patlıcan
10 ortaboy domates
3 limon suyu
Karabiber, kırmızıbiber, tuz
Su

Karışık yaz dolması için patlıcan, biber ve domatesleri oyup yıkayalım. Oyduğumuz patlıcanları su içinde yaklaşık 15 dakika beklettikten sonra sudan alarak domates, biber ve patlıcanları bir kenarda bekletelim. Diğer tarafta bir kap içerisinde yıkanmış pirinç, kıyma, doğranmış soğan ve sarımsak, salçalar, tuz, karabiber, kırmızıbiber, limon suyu ve 1 bardak suyu koyarak iyice karıştıralım. Hazırladığımız bu karışımı oyulmuş patlıcan, biber ve domateslerin içine fazla sıkı olmayacak şekilde dolduralım. Ağızlarını bir dilim domates veya dolmaların başından kesilen parçalarla kapatarak tencereye sık sık dizelim. En alta patlıcanlar, daha sonra biberler ve son olarak da domatesleri dizdikten sonra üzerine ters çevrilmiş bir tabak kapatarak biraz tuz ilave edelim. Dolmaların boyunu bir parmak geçecek şekilde su koyarak ocağa koyalım. Kaynamaya başladığında ocağın altını kısalım ve pişmeye yakın limon suyunu koyarak 10 dakika daha pişirelim. Sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.

Künefe

İki su bardağı dolusu kadayıf
3 yemek kaşığı dolusu tereyağ
3/4 su bardağı tuzsuz yağlı peynir
3/4 su bardağı toz şeker
2-3 su bardağı su
Çeyrek limonun suyu

Şeker ve suyu kaynatıp limonunu sıktıktan sonra bir taşım daha kaynatarak şerbeti ılınmaya bırakın. Yağı, künefeyi yapacağınız ufak bir tavada eritin. Bir kabın içine kadayıfın bir kısmını ayırarak erimiş yağ ile karıştırıp harmanlayın. Tavanızın altını açıp biraz yağ ile yağlayın ve bir tatlı kaşığı kadar toz şeker serpiştirin. Kadayıfın yarıya yakınını veya tavanıza göre düzgün bir kat olacak şekilde döşeyip altı düz bir tabak veya bardak yardımıyla bastırarak düzleştirin. Üstüne yeterince rendelenmiş veya kıyılmış peyniri bir kat yerleştirip kalan kadayıfları da peyniri kapatacak şekilde yerleştirin ve yine bastırarak düzeltin. Altı kısıktan biraz fazla ateşte kızarana kadar arada tavayı çevirerek kızartın. Düz bir tabağa veya tepsiye ters çevirin ve tekrar tavayı biraz yağlayıp bir tatlı kaşığı şeker serpin ve künefenin diğer tarafını kızartın. Servis tabağına alıp ılınmış şerbeti dökerek sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.