1 kg taze sarımsak 500 g orta yağlı kuşbaşı et
1 kg. süzülmüş yoğurt
1 çorba kaşığı un
1 adet yumurta
1 su bardağı nohut
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tutam safran
Yeterince tuz, nane, su
Sarımsak aşı için ilk olarak eti bir tencereye alıp kavuralım. İçine tuz ve su ilave edelim, ardından da nohutu koyalım. Nohut ve et yumuşayıncaya kadar pişirelim. Öte yandan sarımsakları 2-3 santim uzunluğunda doğrayalım ve onları da tencereye ekleyelim. Sarımsaklar daha çabuk pişeceğinden ocaktan almadan birkaç dakika önce, ayrı bir kapta yoğurt, un ve yağı iyice çırpalım. İçine, pişen yemeğin suyundan bir bardak ekyerek karıştıralım. Daha sonra hazırlaıdğımız bu karışımı da yemeğin içine aktaralım. Aktarma sırasında ise yemeği sürekli karıştıralım. Kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alalım ve üzerine kızdırılmış yağlı safranı dökerek süsleyelim ve servis yapılır. Afiyet olsun.
Bohça baklava
Yarım su bardağı erimiş tereyağı
Yarım su bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı süt
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı sirke
5 bardak un
İçine:
300 g ince çekilmiş ceviz
İlaveten:
400 g buğday nişastası
250 g tereyağı
Şerbet için:
5 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu
Şerbet için su ve şekeri kaynatın. 10 dakika sonra limon suyunu ekleyip bir kenarda soğuması için bekletin. Hamur malzemeleriyle yumuşak bir hamur yaptıktan sonra üzerini örtüp iç malzemeyi hazırlayana kadar 10-15 dakika dinlendirin. Hamuru ilk olarak 3'e bölün. Ardından her birini ceviz büyüklüğünde 15 parçaya ayırıp yuvarlak şekil verin. İlk 15 partinin her birini merdaneyle yemek tabağı büyüklüğünde açıp arasına nişasta serpin ve üst üste dizin. İkinci ve üçüncü grubu da aynı şekilde yapın. İlk yaptığınız partiden başlayıp merdaneyle yaklaşık 40 santim çapında daire şeklinde açın. Bunu büyük karelere bölüp ortalarına birer tatlı kaşığı kadar ceviz koyup bohça şekli verin. Diğer grupları da aynı şekilde yaptıktan sonra tepsiye dizip 3-4 saat buzdolabında üzerini streçle kapatarak bekletin. Pişireceğiniz zaman 250 gram tereyağını yakmadan kızdırın. Her baklavanın üzerine değecek şekilde tereyağını dökün. 180 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin. Fırından çıktıktan sonra hafif ılınınca soğuk şerbeti dökün. Afiyet olsun.
