50 adet iç midye2 adet domates
1 adet havuç
1 adet soğan
2 adet patates
2 diş sarmısak
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet limon
1 demet maydanoz
Karabiber
Tuz
Midye pilakisi iç öncelikle midyelerin tüylerini temizleyip iyice yıkayalım. Daha sonra ayıkladığımız midyeleri süzgece koyup suyunun süzülmesini bekleyelim. Öte yandan havucu ve patatesi haşlayalım. Haşlanmış sebzeleri dilimler şeklinde doğrayalım. Bir tencereye koyduğumuz zeytinyağında yemeklik doğradığımız soğanı hafifçe öldürelim. Soğanın içine kabukları soyulmuş ve fındık büyüklüğünde doğranmış domatesi eğer domates kullanmayacaksak da sulandırdığımız salçayı koyup birkaç dakika birlikte kavuralım. Daha sonra bu karışımın içine kıyılmış sarımsağı ve midyeleri atıp, midyeler, bıraktığı suyu çekinceye kadar pişirelim. Üzerine tuz ve karabiber ilave edip; ardından 2-3 bardak sıcak su, doğranmış havuç ve patatesi ekleyip yaklaşık 20 dakika pişirelim. Daha sonra ocaktan almaya yakın, bir limonun suyunu koyup, tekrar 1-2 taşım daha kaynatalım. Daha sonra ateşten alalım. Midyeleri servis tabağına koyup üzerlerine kıyılmış maydanoz serperek servis yapalım Afiyet olsun.
Gelin bohçası
1 kg baklavalık un
3 adet yumurta
Yarım çorba kaşığı tuz
2 su bardağı su
Yarım kg nişasta
400 g tereyağı
2,5 su bardağı Antep fıstığı
Kaymak
Şerbet için:
1 kg şeker
3.5 su bardağı su
Geniş bir kaba unu eleyin. Üzerine yumurtaları kırıp tuzu ve suyu ekleyin. Sert bir hamur elde edene dek yoğurun. Üzerine nemli bir bez örterek, 20 dakika bekletin. Dinlenen hamuru 12 eşit parçaya bölün. Üzerine nişasta serpin. Hamurları yassı hale getirin. Bir zemin üzerinde oklava ile çok ince açın. Yufkaların oklavaya yapışmaması için nişasta serpin. Açtığınız 12 yufkanın dördünün düz bir zemine, aralarına eritilmiş tereyağı sürerek, üst üste dizin. 8 santim çapında kareler kesin. Karelere bir çay kaşığı dolusu kaymak ve yarım tatlı kaşığı dolusu dövülmüş fıstık koyun. Karenin dört ucunu üstte birleştirerek, sıkıştırın. Yağlanmış tepsiye dizin. Eritmiş olduğunuz tereyağını tepsiye dökün. Fazla yağı eğerek boşaltın. Orta ısılı fırında üzeri kızarana dek pişirin. Şerbet için sıcak su ile şekeri kaynatın. Şurup kıvamına geldiğinde tencereyi ateşin üzerinden alın. Fırından çıkardığınız tatlının üzerine sıcak sıcak dökün. Şerbetini çektikten sonra servis yapın. Afiyet olsun.
