• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın

CANAN DÜZDOL

Ekmek dolması

canan.duzdol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10 Ağustos 2011
1 adet yuvarlak ekmek
250 g kıyma
2 adet büyük baş soğan
5 yemek kaşığı Orkide sıvı
1 demet maydanoz
1 yemek kaşığı biber salçası
Tuz, karabiber, pulbiber

Ekmek fırınlarında kolaylıkla bulabileceğiniz dolmalık ekmeklerle yapılan ekmek dolması adlı yemek için ilk olarak ekmeğin üzerini bir kapak şeklinde keselim. İç kısmını elimizle oyarak hamurunu tamamen boşaltalım. Diğer tarafta bir tencereye sıvı yapı dökün ve çok ince kıyılmış soğanları, tuz ilave ederek sararıncaya kadar iyice kavurun. Bu arada salçayı, pulbiberi ve karabiberi de tencerenin içine ilave ederek, en son da ince kıyılmış maydanozu katıp ocağın altını kapatalım. Daha önce çıkardığımız ekmek içlerini de bu kıymalı harca karıştırıp, ekmeğin içine iyice dolduralım. Ekmeğin kapağını da üzerine kapatıp, eritilmiş yağ ile ekmeğin her tarafını yağlayalım. Büyükçe bir tencerenin içine 7-8 su bardağı su koyup tencerenin üzerine de bir süzgeci yerleştirip, ekmeği üzerine oturtalım. Buharlama yöntemiyle yaklaşık 45 dakika suyu çekene kadar pişirelim. Daha sonra servis tabağına alıp dilerseniz ayran eşliğinde servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

Dondurmalı irmik helvası


2 buçuk bardak su
Yarım ufak çay bardağı Orkide sıvı yağ
Yarım bardak toz şeker
1 bardak irmik
Kaymaklı dondurma

Dondurmalı irmik helvası için bir tencereye 2 buçuk bardak su, yarım ufak çay bardağı sıvı yağ ve yarım bardak toz şekeri koyun. Hepsini birden kaynatın. Diğer yandan derin bir tencere alın ve içine 1 bardak irmiği susuz ve yağsız olarak, hiçbir şey eklemeden koyun. Rengi dönüp, kokusu çıkana kadar tahta bir kaşık yardımıyla kavurun. İrmiği kavurduğunuz tencereyi lavaboya oturtup, uzağında durarak, hazırladığınız şerbeti üzerine boca edin. Sonra tencereyi tekrar ocağın üzerine alıp, kısık ateşte tahta kaşıkla karıştırarak suyunu çektirin. Suyunu çekince ocağın altını kapatın ve üzerine kurulama bezi veya kağıt havlu kapatarak 5 dakika dinlendirin. Kalıp olarak kullanacağımız bir kaseyi sudan geçirip, içini helva ile ortası oyuk olacak şekilde doldurun ve hazır aldığınız tercihen kaymaklı dondurmayı boşluğa koyun. Üzerini yine ince bir tabaka helva ile kaplayıp, servis tabağına ters çevirin ve bu şekilde servis yapın. Afiyet olsun.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.