1 kg böreklik un1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 yumurta
2 kaşık yoğurt
Bir çay bardağı süt
1 kg patates
1/2 kg yeşil mercimek veya peynir
Maydanoz
Tuz, karabiber, kırmızı biber
1 paket margarin
1 su bardağı Orkide sıvı yağ
3 kaşık haşhaş ezmesi
1 kaşık tahin
Bükme için; unu eleyip ortasını açarak zeytinyağı, tuz, limon suyu, yoğurt, süt ve yeteri kadar su ekleyip ile kulak memesinden biraz yumuşak bir hamur hazırlayıp 20 dakika dinlendirelim. İçi için mercimek ve patatesi ayrı ayrı haşlayalım; mercimeğe tuz, karabiber ve maydanoz ilave edelim. Patatesi iyice ezip içine tuz, karabiber ve kırmızı biber ilave edelim. Bir paket margarini eritelim, içine sıvı yağı ilave edelim. Haşhaşı, ayrı bir kapta tahin ve çok az sıvı yağ ile yumuşatalım. Dinlenmiş hamuru dört parçaya ayırıp her bir parçayı tabak büyüklüğünde açalım ve üzerine haşhaş karışımından bir kaşık ve margarinden bir kaşık koyup hamurun her tarafına yayalım. Hamuru elle açabildiğimiz kadar açalım, karşılıklı katlayıp her katın arasına margarin sürüp paket yapalım. Diğer hamuru da aynı şekilde yağlayıp açalım. Bu hamurun tam ortasına, daha önce hazırladığımız paketlenmiş hamuru koyalım. Her katı tekrar yağlayarak hamuru paketleyelim. Kalan iki parça hamuru da aynı şekilde iç içe paketledikten sonra buzlukta 15 dakika dinlendirelim. Daha sonra dinlenmiş hamuru oklava ile yarım santim kalınlığında açalım, ters çevirerek 10 santim kalınlığında şeritlere bölelim. Uzun şeritlerin ortasına istediğiniz iç malzemesinden koyduktan sonra şeritleri karşılıklı kapatalım. İstenilen büyüklükte bükmeler keserek, birleşme yeri alta gelecek şekilde yağlanmış tepsiye dizelim. Üzerine kalan margarinin içine iki kaşık yoğurt ve bir yumurta sarısı ilave ederek bol miktarda sürelim ve 200 dereceli fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirelim. Afiyet olsun.
Fındıklı toplar
Yarım kg. elma
10 çorba kaşığı toz şeker
1 su bardağı çekilmiş fındık
2 çorba kaşığı Orkide yağı
1 çay kaşığı tarçın
1 paket pötibör bisküvi
Hindistan cevizi
Çikolatalı sos için:
90 g bitter çikolata
1 çorba kaşığı krema
Rendelenmiş elma ve şekeri tencereye alıp, kapağını kapatmadan pelte gibi olana dek pişirin. Ilınınca, fındık, tarçın, yağ ve robottan geçirilmiş bisküviyi ekleyip, karıştırın. Hazırladığınız elmalı hamurdan ceviz iriliğinde toplar yapın. Topları Hindistan cevizine bulayıp tabağa yerleştirin. Çikolata sos için, bitter çikolatayı kremayla benmari usulü eritin. Fındıklı topların üzerine gezdirip, servis yapın. Afiyet olsun.
