6 patlıcan400 g bezelye
2 tavuk but fileto
2 domates
4 dal taze soğan
3 dal dereotu
Yarım su bardağı su
1 çorba kaşığı domates salçası
Kızartmak için:
1 su bardağı Orkide sıvı yağ
1 çorba kaşığı Orkide margarin
Tuz, karabiber
Tavuklu karnıyarık için patlıcanları alacalı soyup karnıyarık şeklinde keselim. Tuzlu suda bekletip yıkayalım ve kağıt havlu ile kurulayalım. Sıvı yağı tavada kızdırıp patlıcanları kızartalım. Kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını çektirelim. Tavuk etlerini küp küp doğrayalım. Bezelyenin suyunu süzelim. Domateslerin kabuklarını soyup küçük küçük doğrayalım. Taze soğanları temizleyip kıyalım. Margarini tencerede kızdırıp taze soğanı sote edelim. Tavuk etlerini ekleyip kavuralım. Tuz ve karabiber serpelim. Domatesi ekleyip hafif koyu bir sos kıvamına gelinceye kadar pişirelim. Bezelyeleri de ekleyip karıştıralım. Birkaç dakika sonra ateşten alalım. Daha sonra patlıcanları tencereye dizelim. Her birinin kesik yerlerini açarak bezelyeli karışımı paylaştıralım. Salçayı yarım bardak suyla karıştırıp üzerine gezdirelim. Bir tutam tuz serpip kapağı kapalı olarak 10 dakika pişirelim. Dereotunu kıyıp karnıyarıkların üzerlerine serpiştirelim ve sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.
İncir soslu tatlı
2 su bardağı süt
1/3 su bardağı pirinç
3/4 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı lavanta
1 su bardağı su
4 çorba kaşığı pirinç unu
1 yemek kaşığı tereyağı
Sos için:
3 adet kuru incir
3 yemek kaşığı toz şeker
Yarım fincan su
Pirinci 1 su bardağı suda haşlayın. Sütün 1 çay bardağı kadarını bir cezveye ayırdıktan sonra kalanını bir tencereye alıp haşladığınız pirinç ve şekeri ilave ederek kısık ateşte pişirin. Cezveye ayırdığınız süte lavanta ekleyerek kaynatın, daha sonra ocaktan alın. 10 dakika beklettikten sonra lavantalı sütü süzüp pirinç ununu ekledikten sonra iyice karıştırıp kaynamakta olan tencereye ilave edin. Ocaktan alıp tereyağını ekleyerek iyice karıştırın. Su ile ıslattığınız kalıba dökün, soğuduktan sonra buzdolabına koyun. İncirleri ortadan kesip bıçak yardımıyla iç kısımlarını sıyırın. İncir çekirdeklerini bir kaba alıp üzerine su ilave ettikten sonra ocağa koyun. Orta ateşte kaynatıp kaşıkla çekirdekleri ezerek homojen bir karışım olmasını sağlayın. Ardından şekeri ekleyerek ve yanmamasına dikkat ederek kaynatmaya devam edin. Kıvama geldiğinde ocaktan alıp sosu soğuması için bir kenara koyun. 6-7 saat sonra tatlıyı buzdolabından alıp servis tabağına çıkarın. Üzerine incir sosu dökerek servis yapın. Afiyet olsun.
