1,5 kg arası bütün dana nuar 3 kaşık zeytinyağı
6 bardak su
3 adet soğan
4 diş sarımsak
Tuz, karabiber
Sos için:
2 yemek kaşığı tereyağ
1 tepeleme yemek kaşığı un
Nuarın suyu
1 küçük çay bardağı çiğ krema
Tuz, karabiber, muskat rendesi
Kremalı dana nuarın ön hazırlığı olarak dana nuarı bütün olarak zeytinyağında ve harlı ateşte çevirerek kızartalım. Ardından derin bir tencereye alıp üzerine yeteri kadar suyu, kabukları soyulmuş ama doğranmamış bütün haldeki soğanları, sarımsağı, tuzu ve karabiberi ekleyelim; çok kısık ateşte 3-4 saat pişmeye bırakalım. Et piştikten sonra (kürdan yardımıyla pişip pişmediğini anlayabilirsiniz) altını kapatıp soğumaya bırakalım. Etler iyice soğuduğunda keskin bir bıçak ile parmak kalınlığında dilimler keselim ve fırına girebilecek bir servis tabağına düzgün şekilde dizelim. Öte yandan sos için tereyağı ile unu birlikte kavuralım. Kokusu çıkmaya başladığında kepçe ile azar azar soğuk et suyundan ilave edelim. Koyu boza kıvamında bir sos elde edince daha fazla sulandırmadan sosun içine kremayı ilave edip iyice karıştıralım. Tuz, az karabiber ve biraz da muskat rendesi koyduktan sonra ateşten alalım. Sos ılındığında etlerin üzerine yayalım. Sıcak olarak servis yapmaya özen gösterelim. Afiyet olsun.
Sade profiterol
4 adet yumurta
1 su bardağı un
1 su bardağı su
3 çorba kaşığı margarin
1 paket kabartma tozu
Krema için:
1 çorba kaşığı un
6 çorba kaşığı toz şeker
1 çorba kaşığı nişasta
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı tereyağ
Yarım litre Süt
Üzerine:
Pudra şekeri
Margarini bir tencerede eritin. Üzerine su ekleyin ve kaynamaya başlayınca un ile kabartma tozunu ilave edin. Kaşıkla ezerek 2 dakika karıştırın. Ocaktan indirdikten sonra hamurun ılınması için bekleyin. Yumurtaları da tek tek ekleyip karıştırdıktan sonra fırın tepsisine yağlı kağıt koyup kaşık yardımıyla hamurdan top şeklinde parçalar kopartıp yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derecede fırında 20 dakika kadar pişirin. Pişirdikten sonra fırında bir süre bekletip içini çekmesini sağlayın. Yumurta, un, nişasta, şeker ve sütü bir tencerede kısık ateşte karıştırarak pişirin. Muhallebi kıvamına gelince vanilyayı ve tereyağını ekleyin. Soğuyunca ortasını yardığınız profiterollerin arasına kremadan sürüp kapatın. Üzerlerine pudra şekeri serperek servis yapın. Afiyet olsun.
