4 adet büyük boy kereviz3 su bardağı su
1 adet limonun suyu
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 adet soğan
2 adet havuç
1 çay bardağı pirinç
1 çay bardağı bezelye
1 demet dereotu, tuz
Zeytinyağlı pirinçli kereviz için ilk olarak iki su bardağı suyu bir tencereye koyup kaynatalım. Kaynayan suya limon suyunu da suya ekleyelim. Kerevizlerin kabuklarını kalınca soyduktan sonra, kaynamakta olan limonlu suya atalım ve suda 10 dakika boyunca haşlayalım. Bir süre kaynadıktan sonra sudan çıkartıp ikiye bölelim. Yumuşamış olan kerevizlerin ortalarını oyalım. Oyarken çıkardığımız kısımları küp küp doğrayıp kenara alalım. Zeytinyağını tavaya koyalım. Piyazlık doğradığımız kuru soğanı ve küp küp doğradığımız havuçları, zeytinyağında 5 dakika kavuralım. Kavrulan malzemeye, önceden ayırıp küp küp doğramış olduğumuz kerevizleri de ekleyelim ve birlikte 5 dakika daha kavuralım. Pirinçleri 10 dakika haşlayıp kavurduğumuz sebzelere ekleyelim. Haşlanmış bezelyeleri ve tuzu da ilave edelim. Kerevizleri bir tencereye yerleştirip hazırladığımız içi ortalarına dolduralım. Üzerlerine su ekleyip pişirelim. Ilındıktan sonra dereotu ile süsleyerek servis yapalım. Afiyet olsun.
Mandalina pelteli muhallebi
12 adet mandalina
2 çorba kaşığı buğday nişastası
6 çorba kaşığı toz şeker
Muhallebi için:
1 litre süt
5 çorba kaşığı toz şeker
1 çubuk vanilya
4 çorba kaşığı un
2 adet yumurta
Sütü, 5 çorba kaşığı toz şeker ile beraber ocağa oturtun. Kaynayınca ocağı söndürün ve içine vanilyayı da atın. Bu arada un ve yumurtaları mikserde iyice çırpın. Kaynamış sütten bir kepçe alıp yumurtalı karışıma katın ve malzemenin daha akışkan bir hale gelmesini sağlayın. Daha sonra tenceredeki sütün altını tekrar açıp, kısık ateşte pişirirken, yumurtalı karışımı da çok yavaş bir şekilde sütün içine akıtın. Sürekli karıştırarak muhallebi haline getirtin. İyice kıvamını bulunca ocağı kapatın. 30x30 santimlik bir borcamı hafifçe ıslatın. Muhallebiyi içine döküp yayın. Daha sonra buzdolabına koyup soğutarak dondurun. Bu arada mandalinaların suyunu sıkın. Nişasta ve toz şekerle karıştırıp pelte kıvamına gelene dek pişirin. Altını kapatıp, iyice donan muhallebinin üzerine dökün. Tekrar buzdolabına koyun. Donduktan sonra dilimleyerek servis yapın. Afiyet olsun.
