1 adet yumurta10 kahve fincanı un
1 çorba kaşığı salça
1 çorba kaşığı margarin
Tuz
Yeterince su
İçi için:
4 adet orta boy haşlanmış patates
1 adet orta boy soğan
Yarım su bardağı sıvı yağ
Tuz, pulbiber
Patatesli mantı için ilk olarak unun ortasını havuz gibi açalım. İçine suyu, yumurtayı ve tuzu ilave edelim. Malzemeler özdeşleşene dek yoğuralım. Sert bir hamur elde edelim. Hamurun üzerine nemli bir bez örterek 15-20 dakika dinlendirelim. Bu arada haşlanmış patatesleri soyup, soğumadan hemen rendeleyelim. Soğanı küçük küçük doğrayıp, sıvı yağda pembeleştirelim. Rendelenmiş patateslere tuz ve kırmızı pul biber ekleyelim. 1 dakika daha çevirip, ateşten alalım. Hamurdan yumurta iriliğinde bezeler koparalım. Hafifçe unlanmış zeminde bezelerin üzerini sık sık unlayarak mantı yufkasından çok az kalınca yufkalar açalım. Çay bardağı yardımı ile yufkadan yuvarlak parçalar keselim. Yuvarlak parçaların ortalarına patatesli harçtan koyalım. Karşılıklı kenarları pililer yapıp iyice sıkıştırarak, kapatalım. Tencereye yeterince su alıp, kaynatalım. 1 çorba kaşığı sıvı yağ ekleyelim. Hamurları haşlayalım. Dibe yapışmaması için hamurları tencereye atınca tahta kaşıkla zedelemeden karıştıralım. Haşlanan mantıları delikli kepçe ile tencereden alalım. Yağı eritip salça ve pulbiberi ekleyelim. Ateşten alıp haşlanan mantıların üzerine gezdirelim. Sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.
Limonlu fırın sütlaç
2 çay bardağı pirinç
1,5 çay bardağı toz şeker
3 su bardağı süt
3 limon kabuğu rendesi
2 yumurta sarısı
3 çorba kaşığı su
Limonlu fırın sütlaç için pirinci yıkayıp süzelim. Süt ve pirinci bir tencereye alıp 2 limon kabuğu rendesi ve 1 çay bardağı toz şekeri ilave edelim. Koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirelim. Yumurta sarılarını köpük köpük oluncaya kadar çırpalım. Sıcak sütlaçtan birkaç çorba kaşığı kadar alıp sürekli karıştırmak suretiyle yumurta sarılarına ekleyelim. Kalan 1 limon kabuğu rendesini kalan toz şekerle ovalım ve 3 kaşık su ekleyip karıştıralım. Yumurta sarılı karışıma ilave edip çırpalım. Hazırladığımız karışımı tenceredeki sütlaca ekleyip karıştıralım. 4 küçük güvece paylaştırıp önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 40 dakika pişirelim. Soğuk olarak servis yapalım. Afiyet olsun.
