2 kg. kefal balığı5 yemek kaşığı Orkide zeytinyağı
2 adet kuru soğan
3 adet havuç
4 adet patates
2 adet defne yaprağı
3 diş sarmısak
Yarım demet dereotu
1 adet limonun suyu
Tuz, karabiber
Kefal buğulama için ilk olarak kefal balığını dilimleyelim. Dilimlediğimiz balıkları yıkayıp bir süzgeçte bekleterek süzelim. Daha sonra fırın tepsisine dizip, 185 dereceli fırında ısıtalım. Öte yandan kuru soğanı doğrayalım, sarımsakları ayıklayıp kıyalım, domatesin kabuklarını soyup küp küp doğrayalım. Havucun kabuğunu kazıyıp kuşbaşı olarak keselim. Patatesleri soyup doğrayalım. Yayvan bir tavada zeytinyağını kızdırıp içine kuru soğanı ve sarımsakları ilave edip pembeleşinceye kadar kavuralım. Daha sonra patates ve havuçları ilave edip kavurmaya devam edelim. İçine limon suyu ve defne yapraklarını ekleyerek pişirmeye devam edelim. En son domatesleri, tuz ve karabiberi ekleyip bir taşım pişirdikten sonra balıkların üzerine dökelim. Balıkların üzerini geçecek kadar su ilave edip fırında pişirelim. Üzerine kıyılmış dereotu serpip sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.
Pandispanyalı baklava
Yarım yemek kaşığı süt
Yarım çay bardağı zeytinyağı
3 su bardağı un
1 yumurta
Yarım paket kabartma tozu
Bir tutam tuz
Pandispanya için:
2 yumurta
1 su bardağı şeker
Yarım paket kabartma tozu
1 su bardağı un
Şerbet için:
Yarım su bardağı şeker
Yarım su bardağı su
1/4 limonun suyu
Üzerine:
İri çekilmiş fındık veya ceviz
Pandispanyalı baklava için baklavanın malzemelerini düz bir hamur elde edene kadar iyice yoğurun. Kulak memesi kıvamındaki hamuru 20 bezeye bölün. 10 bezeyi ince bir yufka olacak şekilde açın ve tepsiye dizin. 10 bezeyi bu şekilde bitirin. Pandispanya için olan malzemeleri; yumurta, şeker ve kabarma tozunu beyazlaşıncaya kadar çırpın. Üzerine fındık veya cevizi dökün. Hazırladığınız pandispanya hamurunu 10 yufkanın üzerine dökün. Daha sonra diğer 10 bezeyi de açarak, pandispanyanın üzerine örtün. Hazırladığınız baklavayı dilediğiniz şekilde keserek üzerine tereyağı dökün. 170 dereceye ayarlı fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirin. Baklava fırına girmeden önce şerbetini hazırlayın ve soğumaya bırakın. Fırından çıkan baklavanın üzerine ılık şerbeti dökün. Ve daha sonra servis yapın. Afiyet olsun.
