1 bayat ekmek1 su bardağı süt
4 yumurta
4 dilim pastırma
7-8 dal maydanoz
2 soğan
1 çorba kaşığı margarin
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 kahve fincanı un
1 limon suyu
8 su bardağı et suyu
Tuz, karabiber, pulbiber
Terbiyeli ekmek köftesi için ilk olarak ekmeği küp küp doğrayıp yoğurma kabına alalım. 3 yumurtayı sütle birlikte çırpalım ve ekmeklerin üzerine gezdirerek dökelim. Pastırmaların çemenini ayıklayıp şerit şerit doğrayalım. Maydanozu kıyalım. Soğanları ince ince doğrayalım. Ekmeği sıkarak süzelim. 1 çorba kaşığı unu ayırıp kalanı ekmeklere ilave edelim. Soğan, pastırma, maydanoz, peynir, tuz ve karabiber ekleyip köfte harcını yoğuralım. Köfte harcı yumuşaksa biraz un, sertse biraz süt ekleyerek kıvamını ayarlayalım. Ayırdığımız unu bir kaba alalım. Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayalım ve una bulayalım. Et suyunu tencerede kaynatıp margarini ekleyelim. Köfteleri ilave edip 15-20 dakika pişirelim. Kalan 1 yumurta ile limon suyunu çırpalım, çorbaya azar azar ekleyerek karıştıralım. Pulbiber serperek servis yapalım. Afiyet olsun.
Kestaneli pasta
Kek için:
4 çorba kaşığı toz şeker
4 yumurta
4 çorba kaşığı un
1 paket kabatma tozu
Krema için:
400 ml. krema (2 paket)
350 gram kestane şekeri
1 paket vanilya
50 gram bitter çikolata
1 paket krema sertleştirici
Kestaneli pasta için bir kapta un ve kabartma tozunu harmanlayın. Yumurta aklarını sarılarından ayırıp köpük köpük oluncaya kadar çırpın. Toz şeker ve yumurta sarılarını ayrı bir kapta çırptıktan sonra her iki karışımı birleştirin. Üzerine azar azar unu ilave edip pürüzsüz bir kıvam elde edinceye kadar çırpın. Hazırladığınız kek hamurunu 24 santim çapında yağlanmış kelepçeli bir kalıbına yayın. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirin. Öte yandan kkestane şekerlerinin birkaç tanesini süsleme için ayırıp kalanını püre haline getirin. Ayrı bir kapta kremanın yarısını ve vanilyayı köpük köpük oluncaya kadar çırpın. Kestane püresini ekleyip 1-2 dakika daha çırpın. Kalan kremayı krema sertleştiricisi ile karıştırın. Keki fırından alıp ılınmasını bekleyin. Ortadan enine ikiye kesin. Bir katının üzerine hazırladığınız kestaneli kremanın tamamını yayın. Çikolatayı rendeleyip kremanın üzerine serpin. Diğer keki üzerine kapatın. Üzerini ve kenarlarını sade kremalı karışım ile kaplayıp kestane taneleri ile süsleyin. Buzdolabında 1-2 saat beklettikten sonra dilimleyerek servis yapın. Afiyet olsun.
