2 adet somon balığı2 adet soğan
2 adet domates
Kekik
Kırmızı biber
Karabiber
Tuz
Orkide ayçiçek yağı
2 adet patates
Folyoda balık için öncelikle alüminyum folyoyu, çelik veya teflon bir tavanın içine yayalım; üzerine ikinci kat alüminyum folyoyu tersi yönde serelim. Serme işlemini yaparken, üstünü örtecek kadar folyoyu kenarlardan fazlalık bırakmaya özen gösterelim. Daha sonra, temizlenmiş ve ortalama 1,5 santim eninde kesilmiş somonları, folyonun üzerine dizelim. Balıkların üzerine az miktarda yağ gezdirelim. Üzerine halka halka doğranmış iki soğanı, iki adet doğranmış patatesi, kabuğu soyulmuş ve doğranmış iki adet orta boy domatesi yerleştirelim. İsteğe göre karabiberi, kırmızı biberi, tuzu ve kekiği de ekledikten sonra alüminyum folyoyu, hiç hava almayacak şekilde kapatalım. Ardından tavanın da kapağını kapatalım. Orta derece ateşte yaklaşık 50 dakika, tavanın kapağını hiç açmadan pişirelim. Arzuya göre servis yapalım. Afiyet olsun.
Havuçlu gözleme
600 g un
1 yemek kaşığından biraz az kuru maya
1 tatlı kaşığı şeker
Yarım su bardağı su
2 soğan
2/3 su bardağı sıvı yağ
5 havuç
1 demet maydanoz
1/3 su bardağı margarin
Karabiber ve tuz
Havuçlu gözleme için unu eleyip 1 su bardağını ayırın. Kalan una tuz ekleyip karıştırın ve ortasını açın. Maya ve şekeri çeyrek su bardağı su ile ezip unun ortasına koyun ve üzerine biraz un serpin. Ilık ortamda maya kabarıncaya kadar bekletin, kalan suyu da azar azar ekleyerek yumuşak bir hamur hazırlayın. Aynı ısıda 1 saat bekletin. Diğer yandan soğanları ince ince doğrayın, 3 yemek kaşığı sıvı yağla tencereye koyup kapağını kapatarak kısık ateşte 5 dakika kavurun. Havucu kazıyıp iri rendeledikten sonra soğana ekleyin. 10 dakika pişirdikten sonra ocaktan alın. Maydanozu kıyın ve 1 tatlı kaşığı tuz ve karabiberle birlikte havuca ekleyip karıştırın. Harcı ve hamuru 10 parçaya bölün. Hamurun her bezesini yarım milimetre kalınlıkta açın, yüzeyini sıvı yağ ile yağlayın. Daire şeklindeki yufkanın karşılıklı iki kenarını ortada yan yana gelecek şekilde katlayıp yarısına harcı yayın. Daha sonra gözleme şeklinde katlayarak, kenarlarını parmak uçlarıyla bastırarak hafifçe yapıştırın. Sac ya da tavayı margarin ile yağlayıp gözlemeyi arkalı önlü pişirdikten sonra servis yapın. Afiyet olsun.
