4 adet yufka
1 su bardağı kaşar rendesi
Harcı için:
500 g tavuk göğsü
2 havuç
2 patates
1 kuru soğan
1 kase bezelye
2 domates
Tuz
Kimyon, karabiber, kekik
Beşamel sos için:
2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı tepeleme un
1 tatlı kaşığı margarin
Tuz
Saray bohçası için ilk olarak harcı hazırlayalım. Patates ve havuçları küp şeklinde doğrayalım, bezelyelerle birlikte haşlayalım. Kuşbaşı doğradığımız tavuk etlerini, yağda soğanla beraber kavuralım. Üzerine domates rendesi ilave edelim. Domatesler suyunu çekince hazırladığımız garnitürü, tuzu ve baharatları ekleyip birkaç kez karıştıralım ve soğumaya bırakalım. Daha sonra yufkayı düz bir zemine yayalım ve üzerine yağ sürüp, ikinci yufkayı da onun üzerine koyalım. Ona da yağ sürdükten sonra yufkayı 8 eşit üçgen parça olacak şekilde bıçakla keselim. Üçgen parçanın geniş kısmına hazırladığımız harçtan 3-4 kaşık koyup bohça gibi katlayalım. Sonra fırın tepsisine sık olmayacak şekilde sıralayalım. Beşamel sos için iki bardak sütün içine iki kaşık un ve 1 kaşık yağ koyup koyulaşana kadar pişirelim. Önceden 180 derecede ısıttığımız fırında börekler pişince üzerlerine birer kaşık beşamel sos döküp kaşar rendesi serpelim ve tekrar fırına koyalım. Kaşarlar kızarana kadar pişirelim ve sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.
Erikli aşure
2 su bardağı buğday
1 su bardağı fasulye
1 çay bardağı pirinç
1 su bardağı nohut
750 gram şeker
1 kase elma kurusu
1 kase kuru üzüm
Sosu için:
1 kase kuru erik
1 kase kuru kayısı
Üzeri için:
Kuşüzümü, kuru kayısı, dolmalık fıstık, fındık, nar
İlk olarak 2 su bardağı buğdayı, 1 su bardağı nohutu ve 1 su bardağı fasulyeyi önceden haşlayın. Tencereye aşurelik buğdayı alın. Üzerine sıcak su ilave edip karıştırın. 1 kase elma kurusunu küp küp kesin. Elma kurularını buğdayın üzerine ilave edin. Daha sonra üzerine haşlanmış nohutu ve 1 çay bardağı pirinç ilave edin. Tencerenin kapağını kapatın ve pişirmeye devam edin. Daha sonra tencereye 1 su bardağı fasulyeyi ilave edin. Sosu için 1 kase kuru eriği ve 1 kase kuru kayısıyı haşlayın. Daha sonra kayısıyı ve eriği rondodan geçirip tencereye ilave edin. Aşurenin şekerini de arzuya göre ayarlayın. Üzerine sıcak su ilave edin ve pişirmeye devam edin. Aşureyi servis tabaklarına boşaltın. Üzerini süslemek için kuşüzümü, dolmalık fıstık, fındık ve nar ilave edip sıcak ya da soğuk olarak servis edin. Afiyet olsun.
