• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İyilik iyileştirir OYA DEMİR

İyilik iyileştirir

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.11.2017, 00:00

İyilik nedir? Bazen karşıdan karşıya geçen birine, bazen pazar çantalarını taşıyan bir yaşlıya, bazen bir kimsesize, bazen çevre temizliğine karşılıksız katkı sağlamak, yardım etmek.
Sadece karşılık beklemeden yapılan bir yardım mıdır? Ya da başka bir tanım ile sağlığının yerinde olma durumu mudur?
İyilik yapmak sadece iyilik yapılanı mı etkiler? İyilik nedir?
İyilik sadece bir verme hali, karşılıksız verme hali değil diye düşünüyorum.
İyilik; bir anda gerçekleşen, karşılıklı bir etkileşim, kısa vadede iki taraflı bir süreç, uzun vadede ise bir ruh iyileşmesi, sağlıklı ve tam olma haline geçiştir.
Sadece almaya alışmış, tüketmeye ve aldığını hızla yok etmeye, hızla değiştirmeye yönelmiş bir toplum yapısı ve ruh halinde; vererek değişimin başlaması, verme davranışı ile başlayan ama bütün hayatı ve ruhu iyileştiren bir süreçtir.
Soğukta üşüyen birine sıcak bir çorba, ayağı çıplak bir çocuğa ayakkabı, okumak isteyen birine kitap, yatak yüzü görmemiş birine sabun kokulu mis gibi bir yatak, kanadı kırık bir kuşu tedavi etmek, aç bir sokak hayvanına yemek vermek, birine iş bulmak, bir çocuğu okutmak...
Ufak büyük, maddi, manevi, içten gelerek, karşılıksız yapılan bir 'iyilik'...
Evet, karşılık beklemeden yapılır. Ama çok anlamlı, gerçek, içten bir karşılık bulur. Bazen bir gülümseme, bazen bir teşekkür, bazen ise binlerce anlam yüklü bir bakış, kimi zaman bir söz.

ENGEL TANIMAZ

İzmir'de 'Kampüste İyilik Var' diye yola çıkan İzmir'de İyilik Var, bu yıl hem Dünya Gönüllüler Günü hem de Dünya Engelliler Günü nedeniyle iyiliği bir kez daha İzmir sokaklarına taşıyor.
Yaşar Üniversitesi'nin organizasyonu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin destekleri ve İzmir Sivil Toplum Ağı, Tülay Aktaş Gönüllü Kuruluşlar işbirliği ile bir araya gelen gönüllüler 26 Kasım - 2 Aralık 2017 tarihleri arasında şehrin farklı yerlerinde gerçekleştirdikleri iyilik hareketleri ile '#iyilikdeengeltanımam' '#izmirdeyilikvar' diyecek.
Yüzlerce kişi, yaşı, statüsü, eğitimi, ekonomik durumu, etnik kökeni, cinsiyeti, sağlık durumu ne olursa olsun yüzlerce engelli, engelsiz herkes sokağa 'iyilik' için çıkacak.

YAPACAK 'BİR ŞEY' VAR

Ne olursa olsun, yapacak çok şey var... Öğretmek, bilgi vermek, bir ihtiyacı karşılamak, hiç tanımadığın birine gülümsemek, teşekkür etmek, günaydın, iyi günler, iyi çalışmalar demek, kitap okumak, sinemaya, tiyatroya hiç gitmemiş biri ile gitmek, bir kimsesiz ile zaman geçirmek, birlikte ders çalışmak.
Sadece maddi değil manevi olarak bir şey yapmak, iyi olmak, iyilik yapmak mümkün. Günlük koşturmacalar, anlamsız sorunlar, iş güç, sosyal medyada yaşanan sanal hayatlar, sosyal hayat içerisinden sıyrılıp, biraz zaman, biraz emek harcamak ve önce karşımızdakine sonra kendimize iyilik yapmak. Bir başkasının kalbine dokunarak kendi kalbimizi iyileştirmek.

GÜNDOĞDU'DA BULUŞALIM

Evet, İzmir'de İyilik Var... Yaşar Üniversitesi büyük bir başarı ile iki yıldır bir ilki gerçekleştiriyor. Yaşar Üniversitesi Sosyal Sorumluluk Programı Koordinatörü Kevser Yavuz Çimenli öncülüğünde öğrenciler, akademisyenler, çalışanlar ile oluşturulan gönüllülük takımları 2015 yılından itibaren iyilik hareketini ve gönüllülük kavramını hayatın her alanına taşıyor.
İyilik sokakta, yanıbaşımızda, nerede olurdanız olun, kim olursanız olun yapacak 'bir şey' var. Ne aldığınızı, ne kadar aldığınızı göstermeyin, ama yaptığınız iyiliği gösterin, paylaşın. İlham verin, örnek olun, verdikçe azalmayıp çoğaldığınızı anlatın. Sokağa çıkın ve bakın.
Yapacak, yapabileceğiniz 'bir şey' mutlaka var. İyileştirmek ve iyileştirdikçe iyileşmek, daha iyi ve mutlu olmak mümkün. İyilik yapmak, paylaşmak, başkalarına da ilham vermek, isterseniz 2 Aralık Cumartesi Günü saat 12.00'de Gündoğdu Meydanı'nda buluşalım!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA