• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
O soru için erken HALİL FİNCAN

O soru için erken

halil.fincan@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.03.2019, 00:00
Ligimizde 5. ile 16. arasındaki puan farkı sadece dokuz. Avrupa'nın öne çıkan liglerinde ise barajdakiler arasındaki fark çok açık. Daha 10 hafta var ki takımlar arasındaki denge sebebiyle "Hangi takımlar düşer?" sorusuna net bir cevap vermek kolay değil.

Avrupa Kupaları'na katılma gayretindekiler ile düşme barajının arasından taşan rakamlar çeşitli ilginçlikleri de içinde barındırıyor. Yani ligimizde ilk dördün Avrupa'ya katılma hakkı elde etmesinden dolayı hemen bu çizginin ardındaki (yani 5.) ile küme düşme sınırının altında kalanına (yani 16.) baktığımızda aradaki puan farkı hayli enteresan.
Bu hafta karşılaşan iki ekipten Konya 5., Göztepe ise on altıncı sırada.
Arada on takım var ama puan farkı sadece dokuz. Hala Avrupa'ya gitme umudunu koruyan Konya'nın 35, kümede kalma mücadelesi veren Göztepe'nin ise 26 puanı var.
Peki Avrupa'nın en iyi ligleri olarak gösterilen diğer liglerinde de durum böyle mi? Mesela İngiltere'de ilk 7'nin Avrupa kısmını kapsadığını belirtelim. 8. sıradaki Watford (43 puan) ile düşme sınırının hemen altındaki Cardiff (25 puan) arasında 18 puanlık bir uçurum var.
Almanya'da ise ilk 6, Avrupa potasının içinde. Böylelikle 7. Wolfsburg (39 puan) ile 16. Stuttgart (19) arasında 20 puan var. İtalya'da ilk 7 Avrupa bölümüne ait. 8. Atalanta (41 puan) ile 18. sıradaki Bologna (18 puan) arasındaki puan farkı 23. İlk 6'nın Avrupa vizesi aldığı La Liga'da 7. Sevilla'nın 36 puanı varken 18. Villarreal'in 23 puanı bulunuyor. Şimdi buradan hareketle "Demek ki bizim ligimizde takımların seviyesi birbirlerine çok yakın?" denilebilir. Birinci ile ikinci arasında 8 puan fark varken 5. ile 16. arasında 9 puan fark olması ilginç değil mi sizce de? Bu da bu bölümdeki 12 takımın aslında birbirine çok yakın bir görüntüde olmasının özeti gibi.

PEKİ SEBEP NE?
Peki bizim ligimizde farkın açılmamasının sebebi ne? Elbette ki üstekilerin yaşadığı form dalgalanması.
Misal 5. Konya'nın 5 haftadır kazanamaması ile 16. Göztepe'nin son 6 maçında sadece 1 kez kazanması bu farkın kapanmaması ve açılmaması açısından önemli bir sebep. Mesela 6. Malatya da 6 haftadan sadece 2 puan çıkarttı.
Hal böyleyken bazı takımların üstün direnci ile fırlayıp kopması gerekirken ancak ortalama seviyeyle buluşabildiler. Buna en bariz örnek Kayseri. Son 10 maçını kaybetmeyen ekibin Malatya'nın önüne geçememesinin sebebi açık. Çünkü bu 10 maçlık bölümün öncesindeki 10 maçta da 1 kez kazanabildiler.
İşin özü, böylesine benzer grafiklerle yol alan takımları izlerken maç sonuçlarını tahmin etmek de kolay olmuyor. G.Saray'ın Erzurum'daki puan kaybı gibi. Bu durumda küme düşme bölgesine bakıp "Hangi takımlar düşer?" sorusuna net bir cevap vermek kolay değil. Çünkü daha 10 hafta varken o soruyu sormak için çok erken sanki.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA