• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Sporcuların dinlenmeye ihtiyacı var NECDET KESTELLİ

Sporcuların dinlenmeye ihtiyacı var

necdet.kestelli@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28.12.2016, 00:00

İnsanların normal yaşamlarında bile belli saatlerde uyuyarak dinlenme ihtiyaçları var. Yaşı ne olursa olsun sporcuların da böylesi önemli bir genel kaideye uymamak gibi bir lüksleri yok.
Tersine onların bu kaideye çok daha düzenli bir şekilde riayet etmeleri gerekir. Kaldı ki sporcular, biraz zevk, biraz hırs, mücadele alışkanlıkları, başarı beklentileri, milli olma hayalleri ve sürekli formda olma isteği ile spordan hiç uzaklaşmak istemiyorlar. Aslında güzel de, kıymetli vücutlarına verdikleri zararın farkında değiller her halde.
Form düşüklüğü, bahane olmamalıdır. Çünkü hiçbir sporcu daima aynı formu tutturamaz.
Profesyoneller bile zaman zaman kısa da olsa, uzun da olsa biraz bu hayatlarından uzaklaşıp hem vücutlarını hem de kafalarını dinlendiriyorlar.
Malum spor aslında vücudu yorar ama asıl yorulan insanın kafasıdır. Tenis branşımızda aralık ayı her türlü aktivitenin rölantiye alındığı bir aydır. Aman dikkat

Teniste başarının sırrı

Bunun için üç resim sunuyorum sizlere.
Biri tenisin beyinlerimizde başladığını, orada yeşerdiğini, geliştiğini ve spor sırasında her an bizimle olduğunu gösteriyor sanıyorum.
İkincisinde tenis raket ve topla devam ettiğini gösteriyor. Burada, resimlere bakarken kullandığımız için gözükmeyen bir de gözümüz olmalıydı. Çünkü tenisin özünde bu üçlü var ve olmalı.
Üçüncüsü ise beyazlar içinde Federer ve onun arkasından gelecek beyaz, düzenli ve efendi minik tenisçiler. Bilmem iyi anlatabildim mi? Ben tenisi böyle özetleyebiliyorum...

Dopinge dikkat

İster sıvı, ister toz, isterse de komprime şeklinde alınsın, amatör sporcular iyi niyetle, adale yapmak, güçlenmek ve dayanıklılık kazanmak uğruna sportif katkı maddeleri kullanıyorlar.
Profesyonellere ise bu konuda ve özellikle uyarılara uymayanlara, gizli yapanlara zaten çok ciddi cezalar verilebiliyor.
Bir kısmı yasaklı maddeler listesinde olsa da eczanelerden, özel satış yerlerinden veya internet aracılığı ile alınmış olsun, bu katkı maddelerinin çok masum oldukları söylenemez. Giderek artan kullanımlarından dolayı ve özellikle gençleri uyandırmak amacı ile bu konularda ciddi araştırmalar yapan laboratuarlarının tespitlerine kulak vermekte fayda var sanıyorum.
Vurguladıklarına göre ve öncelikle yeterince tıbbi kontrol altında ve uzmanlara danışılmadan kullanılan ve uzmanlar tarafından spor faaliyetleri sırasında kullanılması tavsiye edilmeyen, kısmen hızla emilen şeker bazlı veya kafein yüklü destek beklentili bu katkılar insan vücudunda ciddi riskler oluşabiliyormuş.
Neymiş bunlar?
Kalpte meydana gelmeye başlayan taşikardi, ritim bozukluğu gibi sıkıntılar, gerginlik, sinirlilik gibi psikiyatrik sıkıntılar. Yetmez mi? En iyisi uzak durun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA