• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Euro ve dolar, yılın ilk 8 ayında nasıl performans sergiledi? BİLAL DOĞAN

Euro ve dolar, yılın ilk 8 ayında nasıl performans sergiledi?

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 03.09.2018, 00:00

2017'de düşüş yaşayan dolar 2018'e de değer kaybıyla başladı, ancak Mart ayı sonunda gerek faiz politikaları gerekse Trump'ın ticaret savaşları tehdidi yaratan kararları sonrasında yükselişe geçti. Nisan, Mayıs ve Haziran aylarını yükselişle tamamlayan dolar, Temmuz ayını yatay geçirdi ve Ağustos ayının son işlem günüyle beraber bu ayı hafif artıda kapattı.
ABD dolar endeksi, 15 Ağustos'ta 97,0 seviyesine yükselerek 27 Haziran 2017'den sonraki en yüksek seviyeyi gördü, ayın 2. yarısında ise gelen kar satışları, Fed'in kademeli faiz artışı vurgusu ve Trump'ın diğer ülkelerle olan ticaret politikası ile 04,50 seviyesine geriledi.
Yılın ilk 8 aylık performansına baktığımızda, dolar geçen yıla oranla bu yıl toparlanma gösterdi.
Euro cephesine baktığımızda ise durum tam tersi yönde gelişti. Yıla dolardaki zayıflıkla pozitif başlayan euro, ECB'nin açıklamaları sonrası düşüşe geçti.
Avrupa Merkez Bankası, varlık alımlarını Aralık ayına kadar kademeli düşüreceklerini, ancak faiz artışında aceleci davranmayacaklarını açıkladı.
İlk emare olarak 2019'un ikinci yarısını gösteren bankanın bu dönemde de faiz artışına başlaması ihtimali oldukça düşük fiyatlanıyor.

FED VE ECB TOPLANTILARI

Yıl içinde İtalya'da yaşanan siyasi gerilim, ABD-AB arasındaki anlaşmazlık, Almanya ve Rusya arasındaki diyaloğa ABD'nin tavrı, ekonomik verilerin yavaş ilerleme göstermesi gibi nedenler euro üzerinde baskı yarattı. EUR/USD paritesi 15 Ağustos'ta 1,13 tabanına gerileyerek yıl içi en düşük seviyeyi gördü ve sonrasında dolar zayıflığı ile 1,17 üzerine toparlanma gösterse de yükselişlerin ivme kaybettiği görülüyor.
EUR/USD paritesinde kısa vadede 1,18 altındaki düşüşlerin 1,15'e doğru sürmesi beklenirken özellikle ECB'nin sıkılaşma sürecine beklenenden geç geçmesi olasılığı eurodaki hassasiyeti artırıyor.
Ağustos ayı ortasında sert düşüş yaşayan parite, kayıplarının büyük kısmını sildi ve ayı 1,16 üzerinde bir seviyede kapattı.
Eylül ayı hem Fed hem ECB toplantılarının olacağı önemli bir ay ve ECB'nin stabilliğini koruması beklenirken yılın geri kalanında 2 faiz artırması beklenen Fed'in Eylül hamlesi yakından takip edilecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA