• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Dünya tek kullanımlık değil BURCU ILGIN

Dünya tek kullanımlık değil

burcu.ilgin@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.08.2019, 00:00
Günlük tavsiye edilen su miktarını almak zor gelebilir, ama yeni bir icat, elinizde bir şişe veya damla olarak su taşımaktan çok daha kolayını yapıyor. Londra’da bululnan Skipping Rocks Laboratuvarı tarafından üretilen Ooho isimli ürün, ucuz, biyolojik olarak parçalanabilir “su kapsülü” olarak geleceğin su içme alışkanlıklarını değiştireceğe benziyor. Küre, bir su balonuna benzeyen şekilde imal edilmiş ve donmuş bir su topunu alıp kalsiyum klorür ile kahve renkli algdan oluşmuş yarı geçirgen zarın içine hapsetmekle elde edilmiş. Süreç, küreselleştirme olarak bilinen bir mutfak tekniğini kullanıyor, bu yöntem uygun, çünkü jelatin kaplama yenebilir özelliğe sahip. Meyveler ve sebzeler artık suyunuzu yiyecek olarak almanın tek yolu değil. Ooho, yakın zamanda Avrupa Birliği’nden 22.500 dolarlık sürdürülebilirlik ödülü aldı, bunun anlamı da gelecekte daha çok su damlası göreceğimiz anlamına geliyor.

Dünyada her dakika 1 milyondan fazla plastik poşet tüketiliyor ve bunların doğada çözünmesi yüzlerce yıl alacak.
Okyanuslarımızda ise 150 milyon ton plastik bulunuyor. Tek kullanımlık pipetler, çatal, kaşık, bardak ve tabaklar da cabası... Ama en kolay çözülebilir kabul edilen malzeme bile dağılmaya başladığında, minik parçaları yemek sanıp yiyen ve ölen hayvanlar var. Her sene plastik parçaları yüzünden milyonlarca hayvanın öldüğü belirtiliyor. Hatta belki de biz o plastik yiyen balıkları yiyerek kansere davetiye çıkarıyoruz.



ORGANİK ÜRÜNLER
Sıfır Atık, oluşan atıkların değerli bir kaynak olarak üretim sürecine dahil olmasını hedefleyen köklü bir değişim hareketi ve bütüncül bir yaklaşım. Bu hedefe ulaşmak amacıyla Türkiye'de 12 Temmuz 2019 tarihinde Sıfır Atık Yönetmeliği yayınlandı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın da öncülüğünü yaptığı bu proje 2023 yılına kadar Türkiye genelinde benimsenip hayata geçirilecek.

Çevre kirliliğinin önlenmesi, çevre duyarlılığı için farkındalık oluşturulması ve kaynakların verimli yönetimi amacıyla Türkiye'de 1 Ocak 2019 tarihi itibarıyla plastik alışveriş poşetleri ücretli hale geldi. Bu düzenleme ile sene başından bu yana poşet kullanımını yaklaşık yüzde 78 oranında azaldı.
Çevre Kanunu değişikliği ile 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren bazı ambalajlar için depozito uygulaması zorunluluğu getirilecek. İşte tüm bunlar olurken biz de sizin için dünyada tek kullanımlık plastikleri azaltmak için çalışanların ürettiği organik ürünleri derledik. Bugün bu alternatifler çok pahalı olabilir ama üretim çoğaldıkça hem maliyeti ucuzlayacak hem de bilinç arttıkça kaybettiklerimizin yanında bu maliyete katlanmak daha ucuz kalacak. Çünkü başka bir dünya yok!

İşte organik tek kullanımlık ürünler..

LOKMALIK SU KAPSÜLLERİ
Günlük tavsiye edilen su miktarını almak zor gelebilir, ama yeni bir icat, elinizde bir şişe veya damla olarak su taşımaktan çok daha kolayını yapıyor. Londra'da bululnan Skipping Rocks Laboratuvarı tarafından üretilen Ooho isimli ürün, ucuz, biyolojik olarak parçalanabilir "su kapsülü" olarak geleceğin su içme alışkanlıklarını değiştireceğe benziyor. Küre, bir su balonuna benzeyen şekilde imal edilmiş ve donmuş bir su topunu alıp kalsiyum klorür ile kahve renkli algdan oluşmuş yarı geçirgen zarın içine hapsetmekle elde edilmiş. Süreç, küreselleştirme olarak bilinen bir mutfak tekniğini kullanıyor, bu yöntem uygun, çünkü jelatin kaplama yenebilir özelliğe sahip. Meyveler ve sebzeler artık suyunuzu yiyecek olarak almanın tek yolu değil. Ooho, yakın zamanda Avrupa Birliği'nden 22.500 dolarlık sürdürülebilirlik ödülü aldı, bunun anlamı da gelecekte daha çok su damlası göreceğimiz anlamına geliyor.

GÜBRE YAPILABİLİR YENİLEBİLİR HATTA İÇİLEBİLİR BİR POSET
Hızla artan plastik tüketimini durdurmak isteyen Avani firması, doğada 3-6 ay içerisinde tamamen çözünüp gübre haline gelebilen bir malzeme üretmiş. Firmanın ürettiği çözünebilir malzemeden sadece alışveriş poşetleri değil, kahve bardakları, pipetler veya kullan-at tabak çanaklar gibi birçok şey üretilebiliyor. Avani bu poşetleri manyok bitkisi kök nişastasından ve doğal resinlerden imal ediyor. Yani üretimde hiçbir petrol içeriği bulunmuyor. Üzerlerine yapılan baskılar gıda boyası ile gerçekleştiriliyor. Poşetler doğada 3-6 ay arasında tamamen çözülebiliyor. Zehirli atık bulundurmadığı ve doğal oldukları için gübre olarak bitkileri besleyebiliyorlar. Böceklerin ve hayvanların yemesi için uygun, hatta hayvanların poşetleri lezzetli bulduğu bile söylenebilir.

NİŞASTADAN ÇATAL-KASIKLAR
KOŞUŞTURMACA halindeyken yemek yeme ihtiyacı duyarsanız ve gümüş yemek takımları kullanmıyorsanız, yenilebilir versiyonlarını deneyebilirsiniz. Hintli Bakey süpürge darısından, ABD'li Spud Wares patates nişastasından çatallar yapmış.

PLASTİK PİPETE SON
Milyonlarca plastik pipet, atık olarak ortaya çıkıyor. Okyanuslardaki canlılar plastik pipetleri genellikle yemeye çalışıyor. Çevreyi korumak adına artık kendi pipetinizi yiyebilirsiniz. Alman girişimci Wisefood, elma suyu üretiminden geriye kalan posalarla yenilebilir pipet geliştirdi. Alternatif olarak metal, bambu veya camdan yapılmış çok amaçlı bir pipet de edinebilirsiniz.

MAKARNADAN
İngiltere'nin Bristol şehrinde bir restoran plastik kullanımını azaltmak istemiş ve plastik pipetlerin yerine farklı alternatifler düşünmeye başlamış ve sonunda makarnadan pipetler kullanmaya karar vermiş. Loliware adlı şirket, kullanımdan hemen sonra yenilebilen veya diğer yiyecek atıklarıyla kompostlanmış, biyolojik olarak parçalanabilen bir pipet geliştirdi.

AROMALI
Yeni nesil pipetler, aromalı olabilen ve soğuk içeceklerinize küçük bir tatlar eklemek için tasarlanmış yeni, yosun esaslı bir malzemeden yapılıyor. Ürünün raf ömrü 24 ay ancak sıvı içinde bekletirseniz, sadece 24 saat içinde eriyorlar.

YENİDEN KULLANILAN KUPALAR
Berlin, kahve meraklılarının küçük bir depozito karşılığında yeniden kullanılabilir bambu kupaları edinmeleri ve başka bir kafeye iade etmelerini sağlayan pilot projeyi test eden Alman şehirleri arasında yer alıyor.

BARDAK
Birçok şirket artık bitkisel bazlı alternatifler sunuyor. Mısır nişastasından yapılmış ayrışabilir biyoplastik bardaklar petrol bazlı plastik kaplar gibi görünüp o hissi verse de, biyolojik olarak parçalanabiliyor. Ancak arka bahçenizde değil, en iyi bir kompost tesisinde ayrışırlar.

Kulak temizleme çubukları
HAYVANLAR da onu yiyecek zannediyor. Ancak bunların bambu veya kağıttan saplı plastik içermeyen alternatifleri var. Birçok ürün yakın zamanda tüm dünyada kullanılır olacak.

Tabaklar
YENİLEBİLİR tabakları da denemek isteyebilirsiniz. Çünkü plastik tabaklar da AB'nin yasağı kapsamında olacak. Polonyalı şirket Biotrem buğday kepeğinden yapılmış tabaklar geliştirdi. Tabaklar organik ve 30 gün sonra ayrışıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA