• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Çocuğu poligona götürmek! BURCU ILGIN

Çocuğu poligona götürmek!

burcu.ilgin@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.11.2021, 00:00
Bazı ebeveynler 'çocuğa oyuncak silah almalı mıyız almamalı mıyız, şiddet içerikli oyunlardan çocuklarımızı nasıl uzak tutarız' diye tartışadursun... Bu hafta çok ilginç bir şey öğrendim. Öğrendiklerimi sindirmem oldukça uzun sürdü. Güzelbahçe'de yeni bir poligon yani silah atış salonu kuruldu. Ben de deneyimlemek için gittim. Bir yetişkin için güvenli bir deneyim. Hafta sonu atış deneyimimi ve poligonun ayrıntılarını yazacağım...
Poligonun işletmecileri ile röportaj yaparken yaş sınırını sordum. Emekli emniyet müdürü Hakan Altunay bana önce çok net olarak "18 yaş üstü" dese de ardından söylediklerine inanamadım.
Yönetmeliğe göre 18 yaş üstü bireyler tek başına gelip atış yapabiliyor. 18 yaş altına ise ebeveyn denetimi şartı koşuluyor.
18 yaş altı deyince sizin aklınıza en fazla ne gelir? Benim aklıma 16'dan aşağısı gelmedi...
Hakan beyin anlattığına göre aileler çocuklarını alıp buraya hafta sonu etkinliğine geliyormuş. 15 yaşın altındaki çocukların ailelerinin kendilerine ısrar etmemesi gerektiğini anlatan işletmeciyi dinlerken, "Nasıl yani bunun için size ısrar mı ediyorlar?" diye sordum. Evet maalesef diyerek daha iki gün önce 5 yaşında bir kız çocuğuna atış yaptırmak isteyen aileyi vazgeçmeye zor ikna ettiğini söyledi. Aile, "Parasıyla değil mi, ayrıca yönetmeliğe göre böyle bir yasak yok" diyerek ısrar etmiş. Şaşkınlığım gittikçe artarken bir insanın 5 yaşındaki bir çocuğa atış yaptırmaya yeltenmesini hatta bunun için ısrar etmesini bir türlü anlayamadım.
Silahlarla oynamak konusunda pek çok psikologla konuştum, görüş okudum fakat çocuğuna gerçek silahla atış yaptırmak isteyen biriyle ilgili bir yazıya denk gelemedim. Ben de bu ailelerin ruh halini ve çocuğun bundan nasıl etkileneceğini Uzman Psikolog Merve Aktuğ'a sordum... Aktuğ'un anlattıklarını kısaca aktarıyorum... Gerisine siz karar verin...
"Kişilik bozukluğu olan bireyler çocuklarını istismar edebilir. Kötü davranışları öğretmek de bir istismardır. Çocuğun bireysel hayatındaki boyutunda ise silahın doğru ya da yanlış kullanımı diye bir şekli yoktur. Çocukların soyut ve somut dönemleri var. Bu somut dönem 11/12 yaşına kadar devam eder. Somut dönem çocuğun genelleyici bilgiye sahip olması ve perdenin arkasını görememesi anlamına gelir. Yasal olarak izin veriliyor olsa da 13 yaş altı çocuklar psikolojik olarak buna hazır değildir. Soyut kavramları muhakeme yetenekleri gelişmemiştir. Bu yüzden özellikle 13 yaş altı çocuklar bu gibi davranışlardan uzak tutulmalıdır."
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA