• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
Kritik toplantıların piyasalara etkileri

CAHİT SÖNMEZ

Kritik toplantıların piyasalara etkileri

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 19 Haziran 2012
Toplantılardan, FED'in Açık Piyasa Komitesi ile 20 gelişmiş ve gelişmekte olan ülkenin oluşturduğu G-20'nin bir araya gelmesini kastediyorum. Piyasa aktörlerinin gözleri ve kulakları bu iki toplantıda, çıkacak sonuçları bekliyorlar. Henüz kararlar açıklanmamasına rağmen, piyasa aktörleri alım yönlü aksiyonlar ile toplantılara sıcak mesajlar göndermeye çalışıyor. "Bakın biz iyimseriz, sizler de ona göre yapıcı kararlar alın, piyasaları coşturmaya çalışın" diyorlar bir yerde.
FED ile başlayalım...
Dün başlayan Açık Piyasa Komitesi bugün sona erecek. Yani alınan kararları yazımı okuduktan sonra akşam saatlerinde öğrenebileceksiniz. Olası sonuçlar neler olabilir?
* Faiz indirimi gelebilir mi? Hayır zaten sıfıra yakın faiz uyguluyor FED. Dolayısıyla, 0.25 seviyesinde olan politika faiz oranı çok büyük olasılıkla değişmeyecek.
* O halde faizlerle ilgili iyimser sonuç ne olabilir? Düşürülmeyeceğine göre faizle ilgili en iyimse karar 2014 yılının sonuna kadar garanti edilen düşük seviyenin süresi uzatılabilir. Mart ayından önce 2013'ün ortalarına kadar süreceğini belirten FED, piyasa aktörlerinin beklentileri doğrultusunda Mart toplantısında garanti süresini 2014'ün sonuna kadar uzatmıştı. Bugün açıklanacak kararlar arasında 2015'in sonu ya da ortasına kadar sıfıra yakın faiz düzeyinin sürmesi de yüzde 50 olasılıkla gerçekleşebilir.

BAŞKA BAHARA
* Asıl soruyu atlamayalım; 3. parasal genişleme gelebilir mi? Büyük olasılıkla yanıt hayır. Çünkü, Başkan Bernanke bir süredir bir parmak bal çalmanın ötesine gitmiyor. Birkaç kez "Hazırız, ihtiyaç duyulduğunda tahvil alım yoluyla üçüncü kez likidite enjekte edebiliriz" demişti. Piyasaların artan baskısına rağmen, FED piyasa aktörlerince oluşturulan bu beklentileri dikkat almadı bugüne kadar. Tabii şu gerçeğin altını da çizmeyi unutmayalım, FED'den çok düşük olasılık olmasına rağmen varsayalım ki üçüncü parasal genişleme geldi, bu durumda bile enjekte edilecek likidite miktarı da piyasalara yapacak etki açısından oldukça önemli. Hatırlayacağınız gibi ikinci parasal genişleme miktarı 600 milyar dolar seviyesinde olmuş ve 6 ay sürmüştü. Bu itibarla, üçüncü genişlemenin de piyasalara etki edebilmesi için en az bu miktar kadar ya da üzerinde gelmeli. Her şeye rağmen bu toplantı sonrası yeni bir genişlemenin gelme olasılığının neredeyse sıfır olduğunu, enflasyon oranı ve büyüme hızı gibi FED'in öne sürdüğü koşulların henüz oluşmadığını da ekleyelim.
* Tahvil değişim operasyonu yapabilir mi? Evet, olasılığı en yüksek aksiyon bu gibi görünüyor. 400 milyar dolar civarında yaptığı "operation twist" Haziran'da bitiyor. Öncelikle operation twist ile FED'in nasıl işlem gerçekleştirdiğini açıklayalım. FED sahip olduğu kısa vadeli tahvil ve bonolar yerine daha uzun vadelilerini alarak hem faiz oranlarının düşük seviyelerini koruyor hem de likiditeyi uzun süre piyasada tutuyor. Şu an da FED'in elinde yaklaşık 190 milyar dolar civarında kısa vadeli tahvil ve bono var. Eğer operation twist aksiyonunu sürdürürse, sadece 1900 milyarlık tahvil değişimi yapabilecek. Dolayısıyla, piyasalara olumlu yansıması ise sınırlı kalacak.

IMF KAYNAĞI
FED'in seçenekleri özetle bunlar. Başkan Bernanke'nin her fırsatta vurguladığı Avrupa risk faktörü ön planda dururken, açıkçası daha fazla alabileceği bir aksiyonda görülmüyor. Tabii şimdilik.
Gelelim G-20 toplantısına. İyimserlik çıkacaktır yüksek olasılıkla. Somut bir gelişme şu oldu; bazı gelişmekte olan ülkeler IMF kaynaklarına yaklaşık 75 milyar dolar katkı yapacak. IIMF Başkanı Lagarde, kaynakların yükseltilmesi durumunda bir kısmının Avrupa'da sorunlu ülkelere tahsis edilebileceğini bir konuşmasında dile getirmişti. Ancak, yapılacak katkının diş kavuğunu pek doldurmayacak cinsten olduğunu da unutmayalım. Bunun yanı sıra, Euro Bölgesi ülkelerinin borç çevirme sorunu ile ilgili atılacak adımlarda toplantıdan gelecek iyimser kararlar olacak.
Sözün özü, FED yine bir parmak bal çalacak, 3. genişlemenin yakın olduğu gibi piyasaları rahatlatacak sözler sarf edecek. Kısacası, saman alevine hazırlıklı olun.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.