• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Enflasyonun seyri Merkez Bankası’nı nasıl etkiler? CAHİT SÖNMEZ

Enflasyonun seyri Merkez Bankası’nı nasıl etkiler?

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 06.11.2018, 00:00

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Ekim ayında enflasyon hafif de olsa yükselmiş. Görüyoruz ki "Enflasyon ile Top Yekûn Mücadele" kapsamında yapılan yüzde 10 indirimlerin enflasyona yaptığı olumlu katlılar, elektrik ve doğalgaz fiyatlarının yaptığı olumsuz etkiyi kısmen telafi edebilmiş.
Ancak geçen ay alınan vergi önlemleri de olumlu etkiler tarafında yer alacağından büyük olasılıkla Kasım ayı itibarıyla enflasyonda aşağı yönlü eğilim görülmeye başlanır. TÜİK'e göre talep enflasyonu Tüketici Fiyat Endeksi geçen ay yüzde 2,67 seviyesinde gerçekleşmiş. Böylece Ekim rakamı sonrasında yıllık bazda yüzde 25,24 oranına yükselmiş yıllık enflasyon.
Yaklaşık 0,70 puan yukarı gelmiş.
Maliyet enflasyonun göstergesi olan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksinde TÜ- FE'den farklı olarak de 1 puan civarında düşüş söz konusu olmuş. Kurların etkisiyle Eylül ayında yüzde 46,15 ile zirve yapan Yİ-ÜFE geçen ay yüzde 45,01'e gerilemiş.

ENERJİ ETKİSİ

Verinin içeriğine göz attığımızda neden yüzde 9,75'lere çekildiğini daha rahat anlayacağız. Yİ-ÜFE'nin alt bileşenlerinden dayanıksız tüketim mallarında yıllık maliyet enflasyonu yüzde 28,33'e, dayanıklı tüketim mallarında ise yüzde 30,34'e inmiş. Diğer 3 bileşenden sermaye mallarındaki enflasyon yüzde 43,21 ve aramallarda yüzde 48,59'a ulaşıyor.
Son alt bileşenden enerjideki maliyet enflasyonu ne yazık ki yüzde 81,61 seviyesine çıkıyor. Petrol fiyatlarının yükselmesi ve aynı zamanda diğerlerinde olduğu gibi kur etkisi enerji maliyetlerini belirgin bir şekilde yukarı itmiş.
Önümüzdeki aylar için şu tespiti rahatlıkla yapabiliriz. Elektrik ve doğalgaza zam yapılmayacak olması, petrol fiyatlarının son haftalarda yeniden makul seviyelere gerilemesi ve kurların ateşinin düşmesi maliyet enflasyonunun yüksek çıkmasına neden olan enerji alt kalemini dizginleyecektir. Dolayısıyla Kasım ve Aralık aylarında maliyet enflasyonunun aşağı gelme olasılığının yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

NÖTR KALIR

Merkez Bankasının para politikalarında dikkate aldığı enflasyon verisi Özel Kapsamlı TÜFE B ve C grupları. Her iki çekirdek enflasyon göstergeleri halen yüksek seviyelerde seyrediyor. Altın, alkollü içecekler ve tütün ürünleri arındırıldıktan sonra kalan sepetin Haziran ayı itibarıyla yıllık oranı yüzde 24,3 seviyesinde olmuş.
Ekim ayı verileri böyle... Gelelim Merkez Bankası'nın bir sonraki toplantısında vereceği tepkiye...
Şu tespiti rahatlıkla yapabiliriz. İlk toplantısına kadar olağanüstü toplantı yapmaz ve faiz oranı seviyesini değiştirmez.
Merkez Bankası'nın ilk olağan toplantısı ki bu yılın son toplantısı olacak, 13 Aralıkta.
3 Aralıkta Kasım ayı enflasyon verisine de sahip olacak. Eğer kurlarda yeniden bir hareketlenme olmaz ve enflasyon hafif aşağı yönlü bir trend izlerse Merkez Bankası yılı yüzde 24 faiz oranı ile kapatmayı tercih eder. İkincil hedefe odaklanıp büyümeyi ön plana çıkarır ve bu bağlamda iç talebi canlandırmak ve yatırımların önünü açmak için faiz indirimi yaparsa biraz acele etmiş olur. Zaten Merkez Bankası da düzelmenin kalıcılığını sorgulayıp ona göre aksiyon almayı tercih edecektir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA