• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
YANLIŞ KULLANILAN SÖZCÜKLERE DİKKAT ERKİN USMAN

YANLIŞ KULLANILAN SÖZCÜKLERE DİKKAT

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 27.09.2015, 00:00
İzmir’in popüler simalarının başında gelenlerden biridir Ali Rıza Saysen. İlginç ve ibret verici tespitleri vardır ve bunların çoğu da öğretici ve yol göstericidir. Saysen’in şu günlerdeki gündemi “yanlış kullanılan sözcük”ler.    Ve Saysen dostumuzu dinleyelim: “Türkçemize yabancı dillerden geçmiş, ne anlam ifade ettiğini bilmeden kullandığımız birçok kelime mevcut.
Bütün bunları araştırdığınızda, sayısının çokluğuna hayret ediyorsunuz. İşte kimini yanlış yazdığımız; kimini ise yanlış telaffuz ettiğimiz kelimelere birkaç örnek:  Cep telefonlarımızı kullanabilmek için bataryaya ihtiyaç duyuyoruz. Bu bataryaların şarj edilmeleri gerek. Kimilerimiz "ŞARJ ETMEK-yükleme, doldurmak" fiilini "ŞARZ ETMEK" olarak kullanıyor.  Ev, araba vs. gibi mallarımızı satmaya kalktığımızda arabaya, evin balkonuna "SAHİBİNDEN SATLIK" dövizi yazıyoruz. Oysa doğrusu "SATILIK" tır.  Elma, vişne, limon gibi EKŞİ meyve ve sebzelerin tadını anlatmak isterken EŞKİ diyoruz.  Fransızca regarder (bakmak; izlemek) fiilinden türeyen (regard) RÖGAR KAPAĞI'nı, LOGAR KAPAĞI yapıyoruz.  Yemek-aş yapan anlamındaki AŞÇI, oluyor AHÇI.  Biz Egelilerin severek yediği yapraklı, bir ılıman iklim sebzesi var adı MARUL. Ama kimileri bu sebzeye MAĞRUL diyor.  Fransızca ısıtma, kızdırma; ateşlenme anlamındaki EŞOFMAN, oluyor EŞORTMAN.  İDDİA, "ileri sürülerek savunulan düşünce" demek. Bir de İDDAA var. Hani markalandırılmış bir çeşit bahis oyunu. Ama kimilerimiz serçe parmağımızı karşımızdakine uzatıp "var mısın iddiaya?" diyeceğimize "var mısın iddaaya?" diyoruz. Konuyu bir komşum ile dertleşmeye kalktım. O da, 'Herkez yalnış yapar Ali Rıza Bey, siz de iddaanızda yanlız kalırsınız' deyiverdi, doğru sözcüklerin herkes, yanlış ve iddia olduğunu düşünmeden."    İkram edilen kahveyi yudumlayıp izin istedim. Alışveriş amacıyla 200 metre ilerideki bakkala doğru yürümeye başladım. Komşu sitelerden birinde görevli bir kardeşime rastladım. Hal hatır sordum. Yakındı: "Gece gündüz çalışmaktan maffolduk (mahvolduk) abey. Bir tualete (tuvalet) bile gidemiyoruz. Hem kazma kürek kullanıyorum, hem de traktoru (traktör) sürüyorum. Irgat mıyım, şöför (şoför) müyüm belli değil. Yorgun argın eve döndüğümde kapının anaktarını (anahtar) açabilecek kuvvetim kalmıyor. Ter kokumdan bizim hanım bile tiskiniyor (tiksiniyor). Bu kadar çalışmaya rağmen bir afferim (aferin) bile almıyoruz." Son söz: Dilini düzgün kullanan bir birey olmak zor değil sevgili okur. Yapmamız gereken sadece teknolojinin bilgisayarları evimize, işimize ve hatta telefonlarımıza kadar getirmesinden faydalanıp araştırma yapmak, öğrenmeye çalışmak, o kadar. Kısacası teknolojiyi sadece eğlence için değil, kişisel gelişimimiz için de kullanmak. Sağlıcakla kalınız.

KAF-KAFLARIN YAZA VEDA BULUŞMASI

Karşıyaka-1912 Derneği'nin geleneksel "Yaz Sonu Buluşması" 30 Eylül Çarşamba günü gerçekleşecek. Bu yılki buluşma, 30 Eylül saat 19.12'de başlayacak ve geç vakitlere kadar sürecek. Derneğin Sosyal ve Kültür Komitesi'nin bildirisi şöyle: "Yaz döneminin bitmesiyle yeni dönemde ilk buluşmamızı Bostanlı Ciğerci Suat'ta gerçekleştiriyoruz. (Bostanlı Çeşme durağı, eski Varan sokağı) Tavuk, köfte, ciğer, yarım 35'lik rakıdan oluşan menümüz 65 TL dir. Katılımlarınızı bekliyoruz."
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA