• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Yıl 1996, Eylül’ün 24’ü... ERKİN USMAN

Yıl 1996, Eylül’ün 24’ü...

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.09.2015, 00:00
Saatler 13.15'i gösteriyordu. Gazetenin sekreteri Özlem Baki çalan telefonu açtı. Arayan Zeki Müren'di. O akşam üzeri TRT'nin İzmir Fuarı'ndaki stüdyolarına bir süredir ikamet ettiği Bodrum'dan gelecek ve ödül alacaktı. Zeki Müren, beni arıyordu. Orada yoktum ve Özlem'e her zamanki kibarlığı ile bir ricada bulundu: "Erkin Bey'e iletin, bu akşam İzmir'deyim, B. Efes'in lobisinde bir kadeh rakıya bekliyorum. İki kadeh olmaz, doktorların izni yok."

***

Mesaj alınmıştı. TRT stüdyolarındaki töreni de izlemek için fuarın kapısından adımımı atmıştım ki, acı haber bir fısıltı şeklinde kulağıma geldi. "Zeki Müren, stüdyoda kalp krizi geçirdi ve oracıkta öldü..." Tören yerine vardığımda ambulans kapıya dayanmıştı. Herkeste anlatılamaz üzüntü ile karışık panik yüklü bir telaş vardı. Kimsenin kimseyi dinleyecek hali ve durumu yoktu. Bir dev sanatçıyı kaybetmiştik.

***

Zeki Mürenli yıllar, gözümün önünden bir film şeridi gibi geçti ve bir noktaya gelip dayandı. Biraz ileride naaşı ambulansa taşınan sanatçı ilk solo ve sonraki seri konserlerini İzmir'de vermişti. Solo konser 1954 yılında Kızılay yararına 17 Kasım'da Elhamra'daydı. Ama asıl "seri konserleri" 1 Eylül ile 20 Eylül arasında fuar süresince Açık Hava Tiyatrosu'ndaydı. Ve İzmir, Zeki Müren'in kalbinde ayrı bir yerin sahibiydi. Kadere bakın, ilk seri konserlerini fuarda vermiş, son nefesini de orada... Nur içinde yatsın...

***

Zeki Müren, 6 Aralık 1931 tarihinde Bursa'da doğdu. Bursa'da başladığı orta öğrenimini İstanbul'da Boğaziçi Lisesi'nde tamamladı. İstanbul'da Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nin Yüksek Süsleme Bölümü Sabih Gözen Atölyesi'nden mezun oldu. Desen çalışmalarını öğrencilik yıllarından başlayarak pek çok kez sergiledi. Zeki Müren, Bursa'da tamburi İzzet Gerçeker'den aldığı solfej ve usül dersleriyle musiki bilgileri öğrenmeye başladı. 1950'de sınavla İstanbul Radyosu'na girdi. İstanbul Radyosu'nda 1951'de canlı olarak yayımlanan bir programda ilk radyo konserini verdi ve bu konseri çok beğenildi. Bundan sonra Türkiye radyolarında düzenli olarak okumaya başladı. Radyo programları 15 yıl sürdü, bunların çoğu canlı yayın programlarıydı. Müren, bundan sonra kendini daha çok sahne ve plak çalışmalarına verdi. Alışılmış kalıpları zorlayan elbiseleri ve sahne davranışı ile halkın ilgisini sürekli olarak üstünde tutmayı başardı.


TRT'nin bayram hediyesi Zeki Müren Belgeseli


Bayram da olsa böyle günlerde TV'de ne izlenir? İşte sorunun yanıtı... Bayram akşamları TRT HD ve yeni hizmete giren TRT 4K kanalları açılıp, "Batmayan Güneş Zeki Müren'e Vefa" belgeseli izlenir. Ve ses derinliğine derinlik katan bir ses teknolojisiyle dinlemek herhalde büyük bir keyif olsa gerek. "Batmayan Güneş Zeki Müren'e Vefa" belgeselinin yayın günü ve saatleri şöyle: TRT HD VE TRT 4K kanallarında 1. Bölüm 24 Eylül'de 21.45'te, 2. Bölüm 25 Eylül'de 21.45'te, tekrarı ise (iki bölüm birlikte) 26 Eylül'de 11.00 ve 21.45'te...
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA