• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Deniz - Tenis Kulüpleri KSK ile nasıl birleşti ERKİN USMAN

Deniz - Tenis Kulüpleri KSK ile nasıl birleşti

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.09.2015, 00:00
Karşıyaka Spor Kulübü'nün 1912 yılında Bahariye Sokağı 17 numaralı evde kurulduğunu Cemal Ahmed Umar'ın Spor Alemi Dergisi Sekizinci Sene, Sayı:1, Sayfa 4 Teşrinievvel/Ekim 1926'da yayınladığı yazısından biliyoruz. Her ne kadar Sayın Umar KSK'nin kuruluşu tarihini 12 Eylül 1328 [25 Eylül 1912] olarak belirtse de o ayrı bir tartışma konusu. Daha sonra Fazıl Bey Asfaltı'nda bulunan tesislerinde 13 Teşrinievvel 1925 yılında Ulu Önderimiz Atatürk'ü misafir etmiştir. Celal Bey Asfaltı'nda bulunan Mahfel'in hemen yanındaki sahada da 1930'lu yıllarda Cumhuriyet Halk Fırkası'nın tahsis ettiği alanda sportif çalışmalarını uzun yıllar sürdürmüştür. Bu günlerde yıkımı gerçekleşen ve KSK Yalı Tesisleri diye anılan yerin açılışı ise 26 Mart 1961 tarihinde yapılmıştı. Şimdi 1960 yılının yazına giderek gelişmeleri belgelere dayanarak sizlerle paylaşmak istiyorum. İzmir'in Kültür Hamalı araştırmacı- yazar Tufan Atakişi bizlerle ilginç bir yazı paylaşmış. İlginizi çekeceğini umut ederek paylaşıyorum.  

Karşıyaka Spor Kulübü Onursal Başkanı Selçuk Yaşar'ın 17 Nisan 1958 tarihinde sahildeki Majestik Bilardo Salonu'nda yapılan kongrede başkan seçilmesinin ardından büyük atılımlar yapılmış, KSK o tarihten itibaren İzmir'in en güzide kulüplerinden birisi olmuştur. 1960 yılı yaz aylarındaki bazı gelişmeler Karşıyaka Spor Kulübü için yeni bir dönemin başlangıcı olmuştur. Bu Karşıyaka Deniz ve Tenis Kulübü'nün K.S.K. ile birleşmesidir. Kulübümüzün Yalı Tesisleri'nde şimdiki kulüp binamızda merkezi bulunan Deniz ve Tenis kulübü bundan böyle K.S.K. çatısı altında sportif faaliyetlerini sürdürecektir. Deniz Kulübü sportif faaliyetlerin yanı sıra özellikle bahçesinde verilen partiler ile İzmir'in en nezih kulüplerinden biridir.  


11 Aralık 1960 tarihinde yayınlanan gazetede yayınlanan haber. KSK Başkanı Selçuk Yaşar, son hadiselere dair bilgi verdi. Karşıyaka Kulübü'ndeki son değişiklikler hakkında dün kendisiyle görüştüğümüz Başkan Selçuk Yaşar, aşağıdaki beyanatı verdi:


"Hakikaten geçirdiğimiz hafta birçok İzmirli sporseveri alakadar edecek şekilde K.S.K'de iki mühim hadise olmuştur. Birincisi Karşıyaka Kordon boyunda mevcut Deniz ve Tenis Kulübü ile K.S.K. her türlü vecibe ve hukukları ile birleşmeden gaye, Karşıyaka deniz, tenis, basketbol, kürek, yüzme ve diğer amatör sporların büyük bir kulüp adı altında inkişafın teminidir." İdareci ve taraftarların teberru yardımları ile 50.000 lira sarfedilmiş ve mevcut biın yanında geniş bir sporcu lokali inşa edilmiştir. Buyanında deniz sporu için 3 Dragon, 6 Şarpi ve Pirat saın alınmış, ayrıca 3 tenis kordu hizmete hazır hale getirilmiştir. Toplantıda hazır bulunan idarecilerden Başkan Selçuk Kaptanoğlu, Bedii Tuaç, Aclan Aktugan, Erkin Usman, Oktay Karaku ve kulüp müdürü Osman Özişbakan basın mensupları ile ayrı ayrı meşgul olmuşlar ve Spor - Toto idaresinin yardımıyla kulübün karşısına isabet eden yerde 200.000 lira sarfı ile bir mendirek yapılacağını da müjdelemişlerdir. Emniyet Müdürü Ferit Kubat'ın da hazır bulunduğu toplantı geç saatlere kadar çok neşeli bir hava içinde devam etmiştir. Karşıyakalıların bu yeni tesislerinin hayırlı olmasını diler müteşebbisleri takdir ederiz."   


Yıkılmakta olan Karşıyaka Spor Kulübü Yalı Tesisleri'nin kısaca öyküsü böyle. Umarım kaybettiğimiz bu tesisin yerine daha kullanışlı ve görkemli bir yapı inşa edilip KSK'nin envanterine dahil edilir.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA